Düşünce kuruluşlarındaki sayısal değişimin çeşitli ülkeler açısından yıllara göre incelenmesi
Analysis of the numerical change in think tanks over the years in various countries
  1. Tez No: 877441
  2. Yazar: SALİH ÖZÜDURUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünce Kuruluşları, Ekonomik Gelişmişlik, Kişi Başına Düşen GSYİH, Think Tanks, Economic Development, GDP Per Capita
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Toplum Örgütlerinin Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, 2008-2022 yılları arasında çeşitli ülkelerdeki düşünce kuruluşlarının sayısındaki değişimi ve bu değişimin ekonomik gelişmişlik düzeyleri (GSYİH) ile ilişkisini incelemektedir. Araştırmada, Durum Saptayıcı Araştırma Modeli kullanılarak, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası kuruluşların verileri ve Pensilvanya Üniversitesi'nin Global Go To Think Tank Endeksi Raporları değerlendirilmiştir. Araştırmanın temel amacı, düşünce kuruluşlarının sayısal değişimini ve bu değişimin ülkelerin ekonomik gelişmişlik düzeyleriyle ilişkisini analiz etmektir. Araştırma bulguları, gelişmiş ülkelerdeki düşünce kuruluşlarının sayısının, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere göre daha fazla olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, Çin ve Hindistan gibi bazı gelişmekte olan ülkeler, kişi başına düşen GSYİH'lerinin nispeten düşük olmasına rağmen yüksek sayıda düşünce kuruluşuna sahiptir. Bu durum, bu ülkelerdeki entelektüel ve akademik faaliyetlerin yoğunluğunu ve politika geliştirme süreçlerine olan ilginin yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, düşünce kuruluşlarının sayısındaki değişim, ülkelerin ekonomik, politik ve sosyal yapılarındaki değişimlerle yakından ilişkilidir. Gelişmiş ülkeler genellikle daha fazla düşünce kuruluşuna sahip olma eğilimindedir. Bu ilişki, ekonomik gelişmişlikle birlikte entelektüel ve akademik ortamın varlığı ve politik istikrarla da ilgilidir. Araştırma bu alanda gelecekte yürütülecek araştırmalara zemin oluşturmak açısından da önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the changes in the number of think tanks in various countries between 2008 and 2022 and the relationship of these changes with their levels of economic development (GDP). Using a Descriptive Research Model, data from international organizations such as the World Bank, the United Nations, and the International Monetary Fund, as well as the Global Go To Think Tank Index Reports from the University of Pennsylvania, were evaluated. The primary aim of the research is to analyze the numerical changes in think tanks and their correlation with the countries' levels of economic development. The findings of the research indicate that the number of think tanks in developed countries is higher compared to developing and underdeveloped countries. However, some developing countries, such as China and India, have a high number of think tanks despite having relatively low GDP per capita. This highlights the intensity of intellectual and academic activities and the high interest in policy development processes in these countries. In conclusion, the change in the number of think tanks is closely related to changes in the economic, political, and social structures of countries. Developed countries generally tend to have more think tanks. This relationship is associated not only with economic development but also with the presence of an intellectual and academic environment and political stability. This research is significant in laying the groundwork for future studies in this field.