Az tehlikeli iş yerleri çalışanlarının iş sağlığı ve iş güvenliği konusundaki bilgi düzeyinin çok boyutlu olarak değerlendirilmesi: Çankırı ili saha araştırması
Multidimensional assessment of the level of knowledge on occupational health and safety of employees of low hazard workplaces: Çankırı province field research
- Tez No: 877749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY GÖÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İSG Tehlike Sınıfları, İSG çalışanlarının bilgi düzeyi, Occupational health and safety, Occupational Health and Safety Law No. 6331, Occupational Health and Safety Hazard Classes, Knowledge level of Occupational Health and Safety employees
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÇETİNKAYA, Büşra. Az Tehlikeli İş Yerleri Çalışanlarının İş sağlığı ve Güvenliği Konusundaki Bilgi Düzeyinin Çok Boyutlu Olarak Değerlendirilmesi: Çankırı İli Saha Araştırması (Yüksek Lisans Tezi), Çankırı, 2024. Ülkemizde, 6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu tüm sektörleri kapsayarak çalışanların korunmasını amaçlamaktadır. Bu kanuna göre iş yerleri; az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üç farklı risk seviyesine ayrılmıştır. Elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli olarak sınıflandırılan işletmeler için, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma şartı 31 Aralık 2023'e kadar ertelenmiştir. Hem kamu hem de özel sektördeki az tehlikeli iş yerlerinde çalışan sayısı oldukça fazladır. Bu çalışma, az tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde çalışanların İSG uygulamalarının ertelenmesi kararını dikkate alarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma, az tehlikeli iş yerlerindeki çalışanların İSG hakkındaki bilgi düzeylerini, farkındalıklarını artırmayı, mevcut eksiklikleri tespit etmeyi ve bunları gidermek için alınması gereken önlemleri belirlemeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada, Çankırı il merkezi ve ilçelerinde az tehlikeli iş yerlerinde çalışan kamuda ve özel sektörde görevli 221 personel yer almaktadır. Katılımcılara 71 soruluk bir anket uygulanmış ve elde edilen veriler bilgisayar destekli bir istatistiksel yazılımı yardımıyla değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, az tehlikeli iş yerlerindeki çalışanların, İSG konusunda yeterli bilince sahip olmadıkları, mevcut uygulamaların eksik olduğu ve yasal düzenlemelerin ertelenmesi nedeniyle İSG önlemlerinin öneminin tam olarak kavranamadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, iş yerlerinde güvenli ve sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulabilmesi için düzenlemeler yapılması ve ihtiyaçlara göre İSG eğitimlerinin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ÇETİNKAYA, Büşra. Multidimensional Evaluation of the Knowledge Level of Employees of Less Hazardous Workplaces on Occupational Health and Safety: Çankırı Province Field Research, (Master's Thesis), Çankırı, 2024. In our country, occupational health and safety law no. 6331 aims to protect employees by covering all sectors. According to this law, workplaces; It is divided into three different risk levels: less dangerous, dangerous and very dangerous. For businesses with less than 50 employees and classified as less hazardous, the requirement to employ an occupational safety expert and workplace doctor has been postponed until December 31, 2023. The number of employees working in less hazardous workplaces in both the public and private sectors is quite high. This study was carried out taking into account the decision to postpone occupational health and safety practices of employees in less hazardous class workplaces. The research aims to increase the knowledge and awareness of employees in less hazardous workplaces about occupational health and safety, identify existing deficiencies and determine the measures to be taken to eliminate them. This research includes 221 personnel working in the public and private sectors working in less hazardous workplaces in Çankırı city center and districts. A 71-question survey was applied to the participants and the obtained data was evaluated with a statistical software. As a result of the analysis, it has been determined that employees in less hazardous workplaces do not have sufficient awareness about occupational health and safety, current practices are incomplete and the importance of occupational health and safety measures cannot be fully understood due to the postponement of legal regulations. As a result of the research, it is recommended to make arrangements to create safe and healthy working environments in workplaces and to plan occupational health and safety training according to needs.