Geri Dön

Sivil toplum kuruluşları yönetici ve çalışanlarının stratejik yönetim algısı üzerine alan araştırması

Field research on the perception of strategic management of managers and employees of non-governmental organizations

  1. Tez No: 877797
  2. Yazar: ÖMER FARUK TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Toplum Örgütlerinin Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 97

Özet

Bu araştırma kapsamında, stratejik plan uygulaması yapan 23 farklı sivil toplum kuruluşu (STK) incelenmiştir. Yönetici ve profesyonel çalışanların stratejik yönetim algıları değerlendirilmiştir. Bu araştırma, sivil toplum kuruluşlarının hedeflerine ulaşması ve kendilerini geliştirmesi için yönetim anlayışlarında yenilik yapmaları gerektiğini ortaya koymaktadır. Sürdürülebilirlik ve nitelikli iş yapma arzusunda olan kuruluşlar için stratejik planlamanın önemi vurgulanmıştır. Araştırmanın amacı, Türkiye'deki STK'ların stratejik yönetim uygulamalarının etkisini incelemektir. Bu bağlamda, stratejik planı olan STK'lara yönelik demografik bilgi ve stratejik yönetim algısı üzerine anket uygulanmıştır. SPSS 27 ve LİSREL 8.80 yazılımları kullanılarak veri analizleri yapılmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi ve Cronbach Alfa katsayıları ile ölçeklerin güvenilirliği değerlendirilmiştir. Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri ile demografik değişkenlere göre farklılıklar incelenmiştir. Analizler %95 güven aralığında ve p değeri 0.05 anlam düzeyinde gerçekleştirilmiştir. Anketin geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış, faktör analizi ile anketin iç tutarlılığı değerlendirilmiştir. Literatür incelendiğinde, stratejik yönetimin özel sektör tarafından geliştirildiği ve 1900'lerin başından itibaren küresel olaylara çözüm olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Türkiye'de 1990'lardan sonra STK'lar, özel sektörün olumlu deneyimlerinden ilham alarak stratejik yönetim anlayışını benimsemiştir. Çalışmada, 23 STK ve 35 temsilci ile yapılan anket sonuçlarına göre, stratejik planlamanın STK'larda düzenli uygulanmadığı saptanmıştır. Katılımcıların bir kısmı stratejik planın belirli aralıklarla uygulanması gerektiğini belirtmiş, ancak çoğunluk belirsiz kalmıştır. Araştırma, Türkiye'de STK'ların daha etkili ve sürdürülebilir olabilmesi için stratejik yönetim planının önemini vurgulamaktadır.

Özet (Çeviri)

This study was conducted on 23 different non-governmental organizations (NGOs) that have implemented strategic plans. The perceptions of both managers and professional staff regarding strategic management were gathered and evaluated. This research highlights the necessity for NGOs to innovate their management approaches to achieve their goals and improve themselves. It underscores the importance of planning for organizations aiming for sustainability and quality work. The study aims to examine the impact of strategic management practices on representatives of NGOs in Turkey. In this context, a survey on demographic information and the perception of strategic management was conducted among NGOs with strategic plans. Statistical analyses were performed using SPSS 27 and LISREL 8.80 software. Exploratory Factor Analysis and Cronbach's Alpha coefficients were used to assess the reliability of the scales. Non-parametric tests, Mann Whitney U and Kruskal Wallis, were applied to understand demographic differences. Analyses were conducted with a 95% confidence interval and a significance level of p < 0.05. The validity and reliability of the survey were confirmed through factor analysis, which evaluated the internal consistency of the questions. Literature review indicates that strategic management was developed by the private sector and emerged as a solution to global events and issues from the early 1900s onwards. NGOs in Turkey adopted this strategic management approach in the 1990s, inspired by the positive outcomes observed in the private sector. The study, involving 23 NGOs and 35 representatives, found that strategic planning is not yet regularly implemented in NGOs. While some participants indicated the need for periodic strategic planning, many were uncertain. This research emphasizes the importance of strategic management plans for NGOs in Turkey to operate more effectively and sustainably.

Benzer Tezler

  1. Sivil toplum kuruluşlarının uluslararasılaşma süreçleri; Bir sivil toplum kuruluşunun incelenmesi

    Internationalization processes of non-governmental organizations; Examination of a non-governmental organization

    MUHAMMED TALHA BEKİROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Halkla İlişkilerİstanbul Ticaret Üniversitesi

    Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GENCAY KARAKAYA

  2. Network resiliency maximization in air transportation against delay propagation using epidemic spreading model

    Epidemik yayılım modeli kullanılarak uçuşlardaki gecikme yayılımına karşı hava trafik ağının esnekliğinin maksimize edilmesi

    ARINÇ TUTKU ALTUN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Havacılık Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE KOYUNCU

  3. Corporate social responsibility for gender equality in Turkey

    Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği için kurumsal sosyal sorumluluk

    EYLEM MERCİMEK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Sosyolojiİstanbul Bilgi Üniversitesi

    Sosyal Projeler ve Sivil Toplum Kuruluşları Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KENAN ÇAYIR

  4. Eğitim yöneticilerinin ve uzmanlarının görüşlerine göre Türkiye'deki eğitim politikalarının değerlendirilmesi

    Evaluation of education policies in Turkey according to the opinions of educational administrators and experts

    HAKAN UYSAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FİGEN EREŞ

  5. Yiyecek içecek işletmelerinin dijital dönüşüm süreci ve teknolojik hazıroluş seviyeleri

    Digital transformation process of food and beverage businesses and technological readiness levels

    ÖZLEM ARI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    TurizmEskişehir Osmangazi Üniversitesi

    Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RAHMAN TEMİZKAN