3-12 aylık bebeklerin pozitif ve negatif duygulanımı ile annelerin postpartum depresyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between positive andnegative affect of 3-12 month old babies andpostpartum depression of mothers.
  1. Tez No: 877865
  2. Yazar: NUŞE SENA BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALUK YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum Depresyon, Bebek Duygulanımı, Pozitif Duygulanım, Negatif Duygulanım, Postpartum Depression, Baby Affect, Positive Affect, Negative Affect
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırma 3-12 aylık bebeklerin pozitif ve negatif duygulanımı ile annelerin postpartum depresyonu arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul'da bulunan özel bir hastaneye başvuran 3-12 aylık bebeğe sahip, 20-45 yaş aralığında 162 anne oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmış olup, örneklem grubu belirlenirken kolayda örneklem yönteminden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Demografik Bilgi Formu”,“Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ)”ve“Bebek Davranış Ölçeği-Çok Kısa Form (BDÖ-ÇKF)”kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler bilgisayara aktarılarak Microsoft Excel paket programı ile düzenlendikten sonra SPSS 29.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği ile Bebek Negatif Duygulanımı arasında zayıf bir pozitif ilişki saptanmıştır. Postpartum depresyon arttıkça bebek negatif duygulanımının da arttığı belirlenmiştir. Postpartum depresyon ve demografik bilgiler arasında yapılan farklılık analizinde çocuğun cinsiyeti, annenin doğum şekli ve ailenin gelir durumu değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bebek duygulanım ölçeği ve demografik bilgiler arasında yapılan farklılık analizinde ise bebeğin cinsiyeti ve ailenin gelir durumu arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the relationship examining the relationship between positive and negative affect of 3-12 month old babies and postpartum depression of mothers. The study group of the research consists of 162 mothers aged 20-45 with 3–12 month old babies who came to Private hospitals in Istanbul. The relational survey method, a quantitative research approach, was employed in this study. The convenience sampling method was utilized to determine the sample group. Data collection instruments included a“Demographic Information Form”,“Edinburgh Postpartum Depression Scale”and“Infant Behavior Scale”Scale-Very Short Form". The collected data were transferred to a computer environment, organized using Microsoft Excel, and analyzed with the SPSS 29.0 software package. Results of this research indicates that there is a positive correlation/relationship between Edinburg Postpartum Depression Scale and infant's negative emotions. It determined that when depression level increases, baby's negative emotions increases as well. In the analysis of differences between postpartum depression and demographic information, no significant difference was found in the gender of the child, the type of birth of the mother and the income level of the family. In the analysis of differences between the baby affective scale and demographic information, no significant difference was found between the gender of the baby and the income status of the family.