Isı şok proteini inhibitörlerinin prostat kanseri moleküler mekanizmalarına etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of HSP (Heat Shock Proteins) inhibitors on prostate cancer molecular mechanisms
- Tez No: 877877
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dosetaksel, Hsp90 inhbitörü, PC-3 Hücre hattı, Prostat Kanseri, Docetaxel, Hsp90 inhibitor, PC-3 Cell line, Prostate cancer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Prostat kanseri (Pka) dünya çapında en sık görülen 2. kanser türüdür. Bu çalışmada kinazolinon türevi bir HSP-90 (ısı şok proteini-90) inhibitörü olan M4NaF molekülü ve kemoterapötik Docetaxel'in prostat kanseri hücre dizisi PC-3 üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada PC-3 hücre hattına M4NaF ve Docetaxel uygulanmış ve uygulamadan 48 saat sonra MTT yöntemi ile canlılık oranları ve IC50 değerleri belirlenmiştir. L929 sağlıklı fibroblast hücre hattında ise moleküllerin canlılık oranları ve IC50 değerleri aynı yöntemle belirlenerek seçicilik indeksleri hesaplandı. RNA izolasyonunun ardından cDNA (tamamlayıcı deoksiribonükleik asit) sentezlendi ve RT-qPCR (gerçek zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu) ile kanser yolu analizleri yapıldı. Bulgular: Uygulamanın 48. saatindeki IC50 değerleri M4NaF ve Docetaxel için sırasıyla 3,83 ±2,44 μM ve 3,937±2,33 μM olarak bulundu. M4NaF ve Docetaxel için seçicilik indeksleri sırasıyla 5,82 ve 2,91 olarak hesaplandı. Sinyal yolu analizinde M4NaF için ekspresyonu en fazla artan genler IGFBP3, G6PD ve CASP9 oldu. M4NaF molekülünün MAPK, PI3K-AKT-mTOR, HIF-1 sinyalleşme ve apoptoz yolaklarını etkilediği RT-qPCR ile belirlendi. Sonuç: M4NaF molekülünün kanser genleri üzerinde yaptığı değişiklikler ve sinyal yolu analizleri dikkate alındığında M4NaF molekülünün etkili bir tedavi seçeneği olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Prostate cancer (PC) is the 2nd most common cancer type worldwide. In this study, we aimed to evaluate the effects of M4NaF molecule, a quinazolinone-derived HSP-90 (heat shock protein-90) inhibitor, and the chemotherapeutic Docetaxel, on the prostate cancer cell line PC-3. Materials and Methods: In this study, M4NaF and Docetaxel were applied to the PC-3 cell line, and viability rates and IC50 values were determined by the MTT method after 48 hours of administration. In the L929 healthy fibroblast cell line, the viability rates and IC50 values of the molecules were determined by the same method and selectivity indices were calculated. After RNA isolation, cDNA (complementary deoxyribonucleic acid) was synthesized and cancer pathway analyzes were performed with RT-qPCR (real-time quantitative polymerase chain reaction). Results: IC50 values 48th hour of admiinistration were found as 3.83 ±2.44 μM, and 3.937±2.33 μM for M4NaF and Docetaxel, respectively. Selectivity indices were calculated as 5.82 and 2.91 for M4NaF and Docetaxel, respectively. In the signaling pathway analysis, the genes whose the most expression increased for M4NaF were IGFBP3, G6PD and CASP9. It was determined by RT-qPCR that M4NaF molecule affects MAPK, PI3K-AKT-mTOR, HIF-1 signaling and apoptosis pathways. Conclusion: Considering the changes that M4NaF molecule makes on cancer genes and signaling pathway analysis, it was thought that the M4NaF molecule could be an effective treatment option.