Israrlı takip suçu
Stalking
  1. Tez No: 878063
  2. Yazar: ALPEREN DAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AVCI, PROF. DR. EMİR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Israr, takip, önleyici fonksiyon, huzursuzluk, endişe, insistence, pursuit, preventive function, restlessness, anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kişi, maddi ve manevi varlığı ile bir bütünü tamamlamaktadır. Bu nedenle kişinin yani bir bütünün korunması ancak kişinin varlığını sebebiyet veren tüm unsurlarına ayrı bir önem atfedilmesi ile mümkündür. Türk Ceza Kanunu ile birlikte kişilerin sadece maddi yani bedensel varlığı korunmamış, aynı zaman manevi varlığı olarak nitelendirilen ruhsal sağlıkları ve psikolojileri de bilahare koruma altına alınmıştır. Bu kapsamda kişilerin manevi varlıklarının korunması adına yeni düzenlemelere gidilmiş ve yeni suç tipleri Ceza Hukukuna kazandırılmıştır. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda gerçekleştirilen 12/5/2022 tarih ve 7406/8 madde sayılı değişiklik ile“kişilere karşı suçlar”kısmının“hürriyete karşı suçlar”bölümüne 123/A maddesi eklenmiştir ve böylelikle“Israrlı Takip Suçu”literatüre girmiştir. Israrlı takip suçu ile birlikte kişilerin manevi bütünlüklerinin korunması hedeflenmekte olup, ilgili suçun tipinin doğası gereğince doğması muhtemel başka mağduriyetlerin önlenmesi beklenmektedir. Bu kapsamda bahse konu suç tipinin tam olarak anlaşılması adına öncelikle; ısrar ve takip kavramı etimolojik olarak incelenmiş, daha sonrasında ise ortaya çıkış kavramı olan“stalking”kavramı ile birlikte genel bir değerlendirmeye tabii tutulmuştur. Israrlı takip kavramının farklı kavramlar ile karıştırılmaması ve ayrımının net bir biçimde ortaya kanulması adına, suçun oluşumu ile benzer süreçleri paylaşan“mobbing”ve“bullying”kavramı ile yapılan mukayese yapılmış ve ardından ilgili ısrarlı takip kavramının Türk Hukukundaki yeri araştırılmıştır. İlgili kavramın tanımlanması akabinde ısrarlı takip kavramının suç olarak kabul edilmesinde yer alan hukuki menfaat, insan hakları boyutunda incelenmiş; suçun önceleyici fonksiyonu“Yaşam Hakkı”ve“Özel Ve Aile Yaşamına, Konuta Ve Haberleşmeye Saygı Hakkı”kapsamında bilahare değerlenmiştir. Yapılan değerlendirmeler akabinde Ceza Hukuku tekniği uygulanarak, suçun maddi ve manevi tüm unsurları adına gerekli incelemeler gerçekleştirilmiştir. Bahse konu suç kusur incelemesine tabii tutulmuş, Türk Ceza Kanunu Genel Hükümleri ve Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında teknik açıdan gerekli değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
A person is completed as a whole with their material and moral existence. Therefore, the protection of the person, encompassing the whole, is only possible by attaching special importance to all the elements that cause the person's existence. With the Turkish Penal Code, not only the material, that is, physical existence of people is protected, but also their mental health and psychology, which are defined as their moral existence, are also protected. In this context, new types of offenses have been introduced to Criminal Law in order to protect people's mental health. With the amendment dated May 12, 2022, numbered 7406/8, article 123/A was added to the“crimes against freedom”section of the“crimes against persons”part of the Turkish Penal Code No. 5237, thereby introducing the“Crime of Persistent Stalking”into the legal literature. With the crime of persistent stalking, it is aimed to protect the moral integrity of people, and it is expected to prevent other grievances that may arise due to the nature of the relevant crime type. In this context, in order to fully understand the type of crime in question; The concepts of persistence and stalking were examined etymologically, and then they were subjected to a general evaluation together with the concept of“stalking”, which is the concept of emergence. In order not to confuse the concept of persistent stalking with different concepts and to clearly distinguish it, a comparison was made with the concepts of“mobbing”and“bullying”, which share similar processes with the formation of the crime, and then the place of the concept of persistent stalking in Turkish Law was investigated. After defining the relevant concept, the legal interest involved in accepting the concept of stalking as a crime was examined from the human rights perspective; The priority function of crime has been evaluated within the scope of“Right to Life”and“Right to Respect for Private and Family Life, Home and Communication”. As a result of the evaluations, finally, by applying the Criminal Law technique, investigations were carried out on all material and moral elements of the crime. The crime in question was subjected to fault examination, and necessary technical evaluations were made within the scope of the General Provisions of the Turkish Penal Code and the Code of Criminal Procedure.