EFL teachers' views on the course book they use
İngilizce öğretmenlerinin kullandıkları ders kitabı hakkında görüşleri
- Tez No: 878179
- Danışmanlar: PROF. TÜRKAY BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ders kitabı, ders kitabı değerlendirmesi, öğretmen görüşleri, course book adaptations, course book evaluation, teachers' views
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretmenlerinin kullandıkları ders kitaplarına yönelik bakış açılarını önceden belirlenmiş kriterler aracılığıyla, kitapların güçlü ve zayıf yönlerini, eksiklikleri gidermek için yaptıkları uyarlama ve değişiklikleri araştırmaktır. Çalışmaya halihazırda Türkiye'de çeşitli düzey ve kurumlarda ders veren 76 yabancı dil eğitmeni katılmıştır. Yusuf Demir ve Abdullah Ertaş'ın (2014)“ A Suggested Eclectic Checklist for ELT Coursebook Evaluation”isimli çalışmasından uyarlanan ve dört ana temayı kapsayan bir anket aracılığıyla nicel veriler toplayan karma yöntemli bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel veriler anketi dolduran on öğretmenle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilirken nicel veriler SPSS 29 programı kullanılarak betimsel ve istatistiksel analiz kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin önceden belirlenen kriterlere göre ders kitaplarına karşı tarafsız bir bakış açısına sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Öğretmenler tarafından belirlenen güçlü yönler arasında dil becerilerinin entegrasyonu, iyi tasarlanmış içerik, ek kaynakların bulunabilirliği ve kullanışlılık yer alırken, zayıf yönler arasında etkinliklerin uzunluğu, içerikte alakasız kelimelerin ve tekrarlanan konuların dahil edilmesi ve kullanışlılığın farklı açıları gibi yönler yer almaktadır. Ayrıca öğretmenler içerik ekleme yönteminin yaygın olarak yaptıkları uyarlama veya değişiklik uygulaması olduğunu belirtmektedirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the perspectives of EFL instructors on the course books they use via predetermined criteria, the strengths and weaknesses of the books, and the adaptations and modifications they make to compensate for any shortcomings. The study involves 76 EFL instructors currently teaching at various levels and institutions in Türkiye. It utilizes a mixed-method research design, collecting the quantitative data through a questionnaire adapted from“A Suggested Eclectic Checklist for ELT Coursebook Evaluation”by Yusuf Demir and Abdullah Ertaş (2014), covering four themes: subjects & contents, skills & subskills, layout and physical makeup, and practical considerations. The qualitative data was obtained through semi-structured interviews with ten teachers who had completed the questionnaire. The quantitative data were analyzed using descriptive and statistical analysis via SPSS 29, while the qualitative data were subjected to content analysis. The findings reveal that teachers hold a neutral view towards the course books based on the predetermined criteria. The strengths identified by the teachers include the integration of language skills, well-designed content, availability of additional resources, and practicality, while the weaknesses include the length of activities, certain aspects of content such as the inclusion of irrelevant words and repetitive topics, and some different aspects of practicality. Additionally, the teachers report that the method of adding content was the common practice of adaptation or modification they made.