18. yüzyıldan günümüze Klasik Batı Müziği ve Klasik Türk Müziği biçim, makam ve tonalite karşılaştırması
Comparision of form and modes of the Western Classical Music and Turkish Classical Music
- Tez No: 878480
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAN AKINCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Müzik, Music
 - Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Müziği, Klasik Batı Müziği, Analiz, Biçim, Form, Western: classical music, Turkısh classical music, analysis, form, genre
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Haliç Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 82
Özet
Müzik, sanatın doğuşundan günümüze kadar farklı evreler, kültürler ve etnik çeşnilerle pek çok değişime uğramıştır. Duygu ve düşüncelerimizi ifade ettiğimiz bu alanda birçok kültürel yapının kendine özgü özellikleri vardır. Toplumun, kendi kültür ve geleneğini anlamamızı sağlayan eserlere bakıldığında çıkış amaçları farklı olsa da bize hissettirdiği duygular çoğu zaman aynıdır ve bu durum sanatın ortak unsurudur. Klasik Türk Müziği, çeşitli formları, makamları ve usulleri içinde barındıran bu topraklarda ortaya çıkmış önemli bir müzik türüdür. 18. yüzyıl itibariyle Klasik Batı Müziği ile etkileşime de girmiştir. Bu sebeple Klasik Türk müziği ve Klasik Batı müziği eserlerinin form, teknik, kendilerine ait çeşnileri incelenmeli ve ortak çalışmalara zemin hazırlanmalıdır. Bu çalışma, Klasik Türk müziği kültürünün evi olan, fakat zaman içerisinde Klasik Batı müziği eğitiminin, icracılarının ve bestecilerinin de yoğunlukta olduğu coğrafyada, iki taraf için birbirlerini anlayabilecekleri temel kılavuz sunmayı amaçlamıştır. Bunun nedeni aynı toplumda bulunan iki kültürün birbirlerinin dilini anlaması, bu sayede ortak alanda çalışmaların yapılmasına zemin hazırlamaktır. Klasik Türk müziğinin makamsal, Batı müziğinin ise tonaliteye dayanan yapısı, bu müziklerin en temel özelliklerini oluşturmuştur. Çalışmada her iki müzik türünün oluşumunun temelleri ele alınarak 17. yüzyıldan günümüze kadar olan önemli tarihi süreci mukayese edilmiş, biçimi, melodik yapıları ve formları temel düzeyde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Music has undergone changes from the birth of art to the present day with different stages, cultures and ethnicities. Many cultural structures have their own unique characteristics in this field where we express our emotions and thoughts. When we look at the works that enable us to understand our own culture and tradition, the emotions they evoke in us are often the same and this is the common element of art, although their purposes may differ. Classical Turkish Music is an important music genre that emerged in these lands incorporating various forms, modes and rhythms. Since the 19th century, it has also interacted with Classical Western Music. Therefore, the forms, techniques, and specific characteristics of Classical Turkish music and Classical Western music should be examined and common collaborations should be facilitated. This study aims to provide a basic guide for both sides to understand each other in a geography where Classical Turkish music culture thrives but where Classical Western music education, performers, and composers are also prevalent. The reason behind this is the linguistic comprehension between two countries existing in the same society, thereby facilitating the documentation of individuals in shared spaces. The modal structure of classical Turkish music and the tone-based system of Western music constitute the fundamental characteristics of these musical traditions. By examining the foundational elements of both musical processes, the significant historical developments from the 17th century to the present have been compared in the study, and additionally, formal, melodic structures and forms have been determined comparatively at a basic level.