Rus keman ekolü ve Leopold Auer'in keman tekniğine olan yaklaşımları
Russian violin school and Leopold Auer's approach to violin technique
  1. Tez No: 676710
  2. Yazar: ASLIHAN KOÇER FEDOREAN
  3. Danışmanlar: PROF. ZEHRA SAK BRODY
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Leopold Auer, Rus keman Ekolü, Keman Ekolleri, Leopold Auer, Russian Violin School, Violin Schools
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Klasik batı müziği dünyasına büyük müzisyenler, solistler ve pedagoglar bırakan Rus Keman Ekolü ve Rus Keman Çalma Tekniği, 18. Yüzyıldan itibaren müziğin yönünü değiştirecek bir güç olarak gelişmiştir. Rus Keman Ekolü'nün en önemli temsilcisi ve Rusya'da keman pedagojisiyle neredeyse özdeşleşmiş olan ünlü eğitimci Leopold Auer, Rus Ekolü'ne icracılığından daha çok, bir eğitmen olarak yetiştirdiği virtüöz kemancılar ile damgasını vurmuştur. 20. Yüzyılda yaşamış en önemli Rus kemancıların büyük çoğunluğunu eğitmiş olan Auer'in bir eğitimci olarak en belirgin özelliği, her öğrencisine farklı bir birey olarak yaklaşması ve onların kendine has özelliklerine göre farklı icra sitilleri benimsemelerini desteklemek olmuştur. 20. Yüzyıldan itibaren daha çok adından söz ettirmeye başlayacak olan Rus Keman Ekolü'nde daha yenilikçi bir anlayış gelişmiş ve bu yeni anlayış ile yetişmiş kemancılar büyük başarılar elde etmiştir. Rus Keman Ekolü'nün bu başarısına katkı sağlayan en önemli unsur, keman icrası ve eğitiminin bilimsel esaslara dayandırılarak yeniden geliştirilmesi olmuştur. Çalışmada, 18. Yüzyıldan itibaren Rus Keman Ekolü'nün tarihsel gelişimi ve en temel keman ekolleri incelenmiş, Leopold Auer'in uyguladığı keman çalma teknikleri açıklanmıştır. Literatür tarama yöntemiyle hazırlanan çalışmanın amacı, yüzyılları etkileyen ve günümüzde de aynı öneme sahip olan Rus Keman Ekolü'nün yaşadığımız yüzyılda keman pedagojisi olarak halen öğretildiğine ve bu ekol ile yetişmiş müzisyenlerin bu ekolü devam ettirmekte olduğuna dikkat çekmek; Leopold Auer'in Rus Keman Ekolündeki önemini ve keman tekniğine olan yaklaşımlarını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The Russian Violin School and Russian Violin Playing Technique, which left a legacy of great musicians, performers and pedagogues in the world of classical western music, developed in the 18th century as a force to change the direction of music. Leopold Auer, the most important representative of the Russian Violin School and a renowned educator who is almost synonymous with violin pedagogy in Russia, made his mark on the Russian School more with the virtuoso violinists he trained than with his performance. Having trained the vast majority of the most important Russian violinists who lived in the 20th century, Auer's most prominent feature as an educator was to approach each of his students as an individual, supporting them in adopting different performing styles according to their unique characteristics. From the 20th century onwards, a more innovative understanding developed in the Russian Violin School, which would start to make more of a name for itself, and violinists who were trained with this new understanding achieved great success. The most important element that contributed to this success of the Russian Violin School was the redevelopment of violin performance and education on the basis of scientific principles. This study examines the historical development of the Russian Violin School and other violin schools from the 18th century onwards and explains the violin playing techniques applied by Leopold Auer. The aim of the study, prepared by the literature scanning method, is to point out that the Russian Violin School, which has influenced centuries and still has the same importance today, is still taught as violin pedagogy in the century we live in, perpetuated by the musicians who have grown up with it. In sum, it is to demonstrate the importance of Leopold Auer in the Russian Violin School and his approaches to violin technique.