Birinci basamak için enteral beslenme tanı, tedavi rehberi adaptasyonu: Türkiye örneği
Adaptation of enteral nutrition diagnosis, treatment guide for primary care: The case of Turkey
- Tez No: 878795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: enteral beslenme, nütrisyon, birinci basamak, rehber adaptasyonu, enteral nutrition, nutrition, primary care, guideline adaptation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu tezin amacı dünyada kullanılmakta olan güncel enteral beslenme rehberlerini Türkiye'deki birinci basamak sağlık hizmetleri ortamına uyarlamaktır. Yöntem: Enteral beslenmeye yönelik rehberlere ulaşmak için, PubMed (1966-2024 Mart'a kadar), Cochrane Library ve Google üzerinde“enteral beslenme”,“beslenme”,“nutrisyon”,“enteral nutrisyon”“birinci basamak”anahtar sözcükleri ile literatür taraması yapılmıştır. Adaptasyon süreci için kaynak rehber olarak Kanıta Dayalı Tıp Derneği (2016) tarafından ülkemize uyarlaması yapılmış olan“Adım Adım Bir Rehberin Ulusal Koşullara Uyarlanması: Türkiye İçin Rehber Uyarlama Kılavuzu”kullanılmıştır. Bu rehbere göre uyarlama aşamaları adım adım uygulanmıştır. Bu rehberde belirtilen kurulum fazına ait ilk 6 adım uygulandıktan sonra adaptasyon aşamasına geçilmiş sırasıyla Adım 7.'de belirtildiği üzere“sağlık sorularını belirleme”ve sırasıyla Adım 8. Konu ile ilgili rehber ve diğer dokümanları araştırma ve Adım 9. Elde edilen rehberlerin taranması adımları uygulanmıştır. Sonrasında belirlenen rehberler üzerinde;“Değerlendirme Modülü”ve“Karar ve Seçim Modülü”ndeki adımlar uygulanarak rehber kaliteleri değerlendirilmiştir. Öneriler arasında seçim yapılmıştır. Son olarak da“Adım 17. Taslak Adapte Edilmiş Rehberi Hazırlama”aşaması yapılarak çalışma tamamlanmıştır. Bulgular: Değerlendiricilerin tamamı AGREE II ölçeğinde“kullanımı tavsiye ediyorum sorusuna”seçilen dört enteral beslenme rehberinden yalnızca Rehber 2 için evet yanıtını vermiştir. Rehber 4 için ise tamamı“kullanımını değişikliklerle kabul ediyorum”yanıtını vermiştir. Rehberlerden elenen olmamıştır. Rehber 1 ve Rehber 4'te oluşturulan iki sağlık sorusuna tam cevap bulunamamıştır, bunun dışında verilen öneriler günlük birinci basamak pratiği ile de karşılaştırıldığında bazı öneriler hariç uygulanabilir olarak değerlendirilmiştir. Toplam 88 öneri geliştirilmiş ve bu önerilerden 29 tanesi minör değişikliklerle kabul edilmiştir. Türkiye'ye uygun bulunmayan 12 öneri ise reddedilmiştir. İki sağlık sorusuna birinci basamakta kullanım için cevap niteliğinde öneri eklenmiştir. Rehber içeriğine sevk kriterleri ve tartışmalı durumlar bölümleri eklenmiştir. Sonuçlar: Dış Yorumlama ve Onaylama aşamasına geçilmek üzere Türkiye şartlarına uyarlanmış“Enteral Beslenme Rehberi”taslak adapte rehberi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this thesis is to adapt the current enteral nutrition guidelines, which are currently utilized worldwide, to the primary health care setting in Turkey. Methods: To identify existing guidelines for guideline development at the global level, a search was conducted using the terms“guideline adaptation,”“guidelines for guidelines”on PubMed (1966 to March 2024), the Cochrane Library, and Google. To access guidelines for enteral nutrition, a search was conducted using the following terms:“enteral nutrition,”“nutrition,”“nutrisyon,”and“enteral nutrisyon”. The source guide was determined to be the“Guideline Adaptation Guide for Turkey,”which was adapted for Turkey by the Evidence-Based Medicine Association (2016). As outlined in this guide, the adaptation stages were implemented in a step-by-step manner. After implementing the first 6 steps of the setup phase specified in this guideline, the adaptation phase was started, respectively, as stated in step 7,“identifying health questions”and Step 8. Research guides and other documents related to the subject and Step 9. Screening the obtained guides steps were applied. Subsequently, the guides were evaluated based on the criteria outlined in the“Evaluation Module”and“Decision and Selection Module.”A decision was made based on the recommendations provided. The study was ultimately concluded with the completion of Step 17. The next stage is the preparation of the draft adapted guide. Results: In response to the question of whether they would recommend the use of the selected enteral nutrition guidelines, all of the evaluators indicated a positive response for only one of the four guidelines, namely Guide 2, as assessed using the AGREE II scale. All of the evaluators indicated that they would accept the use of Guide 4 with modifications. No guidelines were excluded from further consideration. No comprehensive responses could be obtained for the two health questions created in Guide 1 and Guide 4. Furthermore, an evaluation of the recommendations in question against the backdrop of daily primary care practice revealed that, with the exception of a few recommendations, they were deemed applicable In total, 88 recommendations were developed, 29 of which were accepted with minor modifications. Twelve recommendations deemed unsuitable for implementation in Turkey were subsequently rejected. Two additional health questions were incorporated into the primary care context. Conclusion: A preliminary adaptation of the“Enteral Nutrition Guidelines,”tailored to Turkish circumstances, was prepared for external review and endorsement.