Alt ekstremitede farklı kas gruplarına uygulanan foam rollingin voleybolda smaç ve blok yere konma mekaniğine akut etkisi
Acute effect of foam rolling applied to different muscle groupsin the lower extremity on the mechanics of spike and blocklanding in volleyball
  1. Tez No: 878921
  2. Yazar: EMİNE İLKCAN KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF CENGİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Volleyball, kinematics, landing, foam rolling, spike, block Paper
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı; voleybol oyuncularının alt ekstremitelerindeki farklı kas gruplarına uygulanan foam rollingin (FR) smaç ve bloktan sonra yere konma mekaniği üzerine kinematik etkilerin incelenmesidir. Araştırmaya 18-25 yaş arası 20 kadın ve 20 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar referans, gluteal kendi kendine miyofasyal gevşeme (SMR), hamstring SMR ve Calf SMR protokol günü olmak üzere 4 gün laboratuvarı ziyaret etmişlerdir. 4 ölçüm gününde alınan tüm smaç ve blok görüntüleri 8 adet yüksek hızlı kamera (T10 cameras, 200 kare/saniye, Vicon Peak, Oxford, UK), 2 adet gerçek zamanlı görüntülerin kaydedilmesi için kullanılan kamera (Bonita 720c, Vicon Peak, Oxford, UK) ile alınmıştır. Katılımcıların 4 farklı ölçüm günlerinden elde edilen (5 smaç ve 5 blok görüntüsü x 4 protokol günü x 40 katılımcı) 1600 görüntü Vicon Nexus (Nexus 1.8.4, Vicon, Oxford, UK) yazılımı kullanılarak etiketlenmiş, modellenmiş ve nicel veriler elde edilmiştir. Araştırmada katılımcıların sıçrama yükseklikleri, vücut kütle merkezi doğrusal hızları, kalça, diz ve ayak bileği eklemlerinin yerle ilk temas anı (IT) fleksiyon açıları, açısal hızları, hareket açıklıkları ve zirve fleksiyon açıları incelenmiştir. Katılımcıların farklı protokol günlerini karşılaştırmak için tekrarlı ölçümler ANOVA, cinsiyetler arası karşılaştırmalar için bağımsız t-test ve grup içi dominant ve non-dominant taraf karşılaştırmaları için ise eşleştirilmiş örneklemlerde t test kullanılmıştır. Katılımcıların 4 farklı protokol günündeki smaç ve bloktan sonra yere konma safhasında, yerle temas anındaki (kalça, diz ve ayak bileği eklemleri için) fleksiyon açıları, zirve açısal hız değerleri, eklem hareket açıklığı (EHA) değerleri ve zirve fleksiyon açıları farklı protokoller arasında anlamlı farklı değilken, hem dominant non-dominant taraflar hem de cinsiyetler arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak, voleybol oyuncularında hamstring ve calf kaslarına uygulanan SMR protokollerinin performansı ve yere konma stratejilerini belirgin şekilde iyileştirdiği bulunmuştur. Kadın sporcular hamstring SMR sonrası en yüksek sıçrama değerlerine ulaşırken, erkekler SMR sonrası en düşük sıçrama yükseliğine ulaşmışlardır. Ayrıca cinsiyetler ve taraflar arasında belirgin farklar olduğu gözlemlenmiştir. Kadın sporcuların antrenman programlarına hamstring ve calf SMR protokollerinin dahil edilmesi performans gelişimine ve yaralanmalarının önlenmesine katkıda bulunabilir. Ayrıca SMR protokollerinin cinsiyetler arası ve dominant-nondominant taraflar arasındaki farklar göz önünde bulundurularak dizayn edilmesi önerilmektedir. Bilim Kodu: 1301 Anahtar Kelimeler : Voleybol, kinematik, yere konma, foam rolling, smaç, blok Sayfa Adedi: 107 Danışman : Doç. Dr. Elif CENGİZEL
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the kinematic effects of foam rolling (FR) on different muscle groups of the lower extremities in volleyball players on landing mechanics after a spike and block. Twenty male and twenty female athletes aged 18-25 voluntarily participated in the study. Participants visited the laboratory on four days: reference, gluteal self-myofascial release (SMR), hamstring SMR, and calf SMR protocol days. All spike and block images on the four measurement days were captured using 8 high-speed cameras (T10 cameras, 200 frames/second, Vicon Peak, Oxford, UK) and 2 cameras used for recording real-time movements (Bonita 720c, Vicon Peak, Oxford, UK). A total of 1600 movements (5 spike and 5 block images x 4 protocol days x 40 participants) obtained from the four different measurement days were tagged, modeled, and quantitative data were obtained using Vicon Nexus (Nexus 1.8.4, Vicon, Oxford, UK) software. The participants' jump heights, linear velocities of the center of mass, flexion angles of the hip, knee, and ankle joints at the initial contact (IC) with the ground, angular velocities, range of motion (RoM), and peak flexion angles were analyzed. Repeated measures ANOVA was used to compare different protocol days, independent t-test for gender comparisons, and paired samples t-test for within-group dominant and non-dominant side comparisons. While the flexion angles, peak angular velocities, RoMs, and peak flexion angles at ground contact were not significantly different between the different protocols, significant differences were found between both the dominant and non-dominant sides and between genders. In conclusion, SMR protocols applied to the hamstring and calf muscles significantly improved performance and landing strategies in volleyball players. Female athletes reached the highest jump height after the hamstring SMR, men reached the lowest jump height after SMR. Moreover, significant differences between genders and sides were observed. Including hamstring and calf SMR protocols in female athletes' training programs can contribute to performance improvement and injury prevention. Additionally, it is recommended that SMR protocols be designed considering gender differences and the variations between dominant and non-dominant sides. Science Code: 1301