Parrhesia kavramı çerçevesinde Hrant Dink ve Tahir Elçi örneklerinin sosyolojik değerlendirilmesi
Sociological evaluation of Hrant Dink and Tahir Elçi examples within the framework of the concept of Parrhesia
- Tez No: 878931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİS EMRE MEMİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Parrhesia, parrhesiastes, Hrant Dink, Tahir Elçi, Kamusal Alan, Parrhesia, parrhesiastes, Hrant Dink, Tahir Elci, Public Space
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada parrhesia kavramının etimolojik analizi yapıldıktan sonra bu kavramın yakın dönem Türkiye'sinde tezahür ettiği Hrant Dink ve Tahir Elçi'nin hayat döngüleri üzerinden Türkiye'de hakikat söyleminin nasıl şekillendiği ele alınacak ve eylem ve söylemleri üzerinden sosyolojik bir vaka olarak tartışmaya açılacaktır. Parrhesia'nın Antik Yunan yurttaşı ile günümüz Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı için ne anlama geldiği, pratiğe geçirme tarzları ele alınacak ve bağlam üzerinden çalışmamızın iki vakası olan Hrant Dink ve Tahir Elçi'nin; hakikati, doğruyu cesurca ifade edip ve bundan dolayı siyasi linçe maruz kalmaları ve hatta ölmelerine varan süreç detaylı bir şekilde tartışılıp daha sonra bu iki vaka üzerinden parrhesiastes olabilirlikleri bu tartışma sonucunda açıklanmaya çalışılacaktır. Son olarak Hrant Dink ve Tahir Elçi'nin sıklıkla dile getirdikleri, adalet, demokrasi ve yüzleşme gibi kavramların günümüz siyasetinde ve kamusal alanında neye tekabül ettiklerini açıklamaya çalışacağım.
Özet (Çeviri)
After the etymological analysis of parrhesia, this paper will bring up to discussion how this term has shaped the truth in Turkey recently. This will be explained through the lifes of Tahir Elci and Hrant Dink and will be discussed as a sociological discourse afterwards. It will be explained, what Parrhesia and Parrhesiastes means for the citizen of Turkey and ancient Greek citizens. Afterwards it will be shown, how they put this theory into practice. It will be explained in detail, how the main charackters of this study, Tahir Elci and Hrant Dink, tell the truth bravely and exposed to political Lynch and to death. Then the probabilities of parrhesiastes on these two cases will be explained as a result of this discussion. Finally I am going to explain what the following terms, Tahir Elci and Hrant Dink mentioned very often, means for the current political situation and for public places: justice, democracy, face off.