Mini vida destekli modifiye jones jig apareyinin üst molar distalizasyonuna etkisinin incelenmesi
The effect of mini-screw supported modified jones jig appliance on upper molar distalization
  1. Tez No: 879088
  2. Yazar: SEDA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KİKİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Molar distalizasyonu, mini vida, Jones jig, Molar distalization, mini-screw, Jones jig
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı mini vida ile desteklediğimiz ve laboratuvar işlemine ihtiyaç duymayacak şekilde modifiye ettiğimiz Jones jig apareyinin üst molar distalizasyonuna ve dentoalveolar yapılara etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmamıza dişsel olarak tek taraflı Sınıf II molar kapanışa sahip 18 hasta (12 kız, 6 erkek) dahil edilmiştir. Molar distalizasyonu öncesi ve sonrası alınan sefalometrik radyografiler ve 3 boyutlu (3D) dijital modeller çalışmamızın materyalini oluşturmaktadır. Lateral sefalometrik radyografiler ile dental, iskeletsel ve yumuşak doku ölçümleri yapılmıştır. Distalizasyon öncesi ve sonrası alınan 3D modeller ise Geomagic programı ile üst üste çakıştırılarak meydana gelen diş hareketleri ölçülmüştür. Ölçümlerin normal dağılıma uygun olup olmadığı Shapiro Wik testi ile değerlendirilmiştir. Normal dağılıma uyan değişkenlerin öncesi-sonrası karşılaştırmaları Eşleştirilmiş T-testi ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda üst birinci molar dişte 5,8±1,23 ayda ortalama 3,45 mm distalizasyon gözlenmiştir. Bu distalizasyon ile üst birinci ve ikinci molarlarda önemli düzeyde distale devrilme meydana gelmiştir. Birinci ve ikinci premolar dişlerde anlamlı düzeyde distalizasyon izlenirken keser dişlerde herhangi bir hareket meydana gelmemiştir. Üst molarda intrüzyon, alt molarda ekstrüzyon izlenmiştir. Alt molar ekstrüzyonu ve distalizasyona bağlı dik yön ölçümlerinde artış gözlenmiştir. İkinci premolar ve birinci ve ikinci molar dişlerde ekspansiyon gözlenmiştir. Sonuç: Apareyin dişsel sınıf II kapanışa sahip bireylerde sınıf I molar ilişkinin elde edilmesinde etkili olduğu görülmüştür. Ancak birinci ve ikinci molarlarda distale devrilme ile birlikte birinci molar dişte distobukkal rotasyon meydana geldiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of the Jones jig appliance on upper molar distalization and dentoalveolar structures, which we modified to be supported by mini-screws, and to eliminate the need for laboratory procedures. Materials and Methods: Our study included 18 patients (12 girls, 6 boys) with unilateral Class II molar relationship. The materials for our study comprised cephalometric radiographs and 3D digital models taken before and after molar distalization. Dental, skeletal, and soft tissue measurements were performed using lateral cephalometric radiographs. The 3D models taken before and after distalization were superimposed using the Geomagic program to measure the resulting tooth movements. The Shapiro-Wilk test assessed whether the measurements followed a normal distribution. Analyses of variables that conformed to normal distribution were made using the Paired T-test. Results: An average distalization of 3.45 mm was observed in the upper first molar over 5.8±1.23 months. This distalization caused significant distal tipping of the upper first and second molars. Significant distalization was observed in the first and second premolars, while no movement was detected in the incisors. Intrusion of upper molars and extrusion of lower molars were observed. Vertical measurements were increased due to lower molar extrusion and distalization. Expansion of the maxillary arch was observed in the second premolar, first and second molar regions. Conclusion: The appliance effectively achieved a Class I molar relationship in individuals with dental Class II malocclusion. However, distal tipping occurred in the first and second molars, with distobuccal rotation in the first molar.