Kadın öğretmenlerin maruz kaldığı psikolojik şiddetin etkileri: Gözden geçirme
The effects of psychological violence that female teachers are exposed: A review
  1. Tez No: 879164
  2. Yazar: ZEYNEP CESUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik şiddet, kadın, öğretmen, etki, Psychological violence, female, teacher, effect
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Araştırma, 2013 ile 2023 yılları arasında kadın öğretmenlerin psikolojik şiddete maruz kalması ve bu şiddetin etkileriyle ilgili yapılan araştırmaları incelemek ve değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma, 2023-2024 yılları arasında Eylül-Mayıs döneminde bir derleme makalesi olarak geliştirilmiştir. Araştırma, PRISMA rehberine uygun olarak yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini, 2013-2023 yılları arasında yayınlanan ulusal ve uluslararası yayınlarda psikolojik şiddete maruz kalan kadın öğretmenlerin deneyimlerinin analiz edildiği çalışmalar oluşturmaktadır. Çalışmalar, ULAKBİM'e bağlı veri tabanları (DergiPark ve TR Dizin), YÖK Tez Merkezi veri tabanı, ScienceDirect, ProQuest ve Google Akademik/Google Scholar'da Türkçe ve İngilizce anahtar kelimelerle taranmıştır. Çalışmanın evrenini 383 araştırma oluştururken, dahil edilme kriterlerini karşılamayan çalışmalar çıkarılarak derlemenin örneklemi 6 çalışmadan oluşmuştur. Bulgular: Eğitim kurumlarında görülen psikolojik şiddet biçimlerini ve bunların psikolojik ve performansa yönelik etkilerini göstermeyi hedefleyen araştırmalar çoğunluktadır (n=2). Çalışmaların ölçüm aracı olarak en fazla Mobbing Ölçeği kullanılmıştır (n=2). Kadın öğretmenlere yönelik psikolojik şiddet uygulama şekillerinde söylenti ve dedikodu çıkarma, dışlama, görüş ve düşüncelere yer vermemek gibi davranışlar kurum içinde en yaygın olanları arasındadır. Sonuç: Kadın öğretmenlerin mesleki kıdem fark etmeksizin psikolojik şiddete uğrayabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Maruz kalınan psikolojik şiddet sonucunda kadın öğretmenlerin fiziksel olarak etkilenmesinin yanında çoğunlukla psikolojik ve sosyal olarak etkilendiği, bu etkilenmelerinin performanslarına da yansıdığı hatta işi bırakma seviyesine getirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The research was conducted to examine and evaluate the research conducted between 2013 and 2023 on female teachers' exposure to psychological violence and the effects of this violence. Method: This study was developed as a review article between September and May during the 2023-2024 period. The research was conducted in accordance with the PRISMA guidelines. The scope of the study comprises research analyzing the experiences of female teachers exposed to psychological violence published in national and international journals between 2013 and 2023. Studies were searched with Turkish and English keywords in databases including ULAKBIM (DergiPark and TR Dizin), YÖK Thesis Center, ScienceDirect, ProQuest, and Google Scholar. The universe of the study consisted of 383 research articles, with the sample for the review consisting of 6 studies after excluding those that did not meet inclusion criteria. Results: Studies aiming to demonstrate the forms of psychological violence observed in educational institutions and their effects on psychological well-being and performance are predominant (n=2). The most commonly used measurement tool in these studies is the Mobbing Scale (n=2). Among the forms of psychological violence directed at female teachers, behaviors such as spreading rumors and gossip, exclusion, and disregarding opinions and thoughts are among the most prevalent within the institution. Conclusion: It has been concluded that female teachers may experience psychological violence regardless of their professional seniority. As a result of this psychological violence, female teachers are not only physically affected but also predominantly impacted psychologically and socially, which reflects on their performance and even leads some to consider leaving their jobs.