Nevşehir-Niğde yöresinde yaygın olarak yetiştirilen bazı patates çeşitlerinin cipse işlenmeye uygunluklarının ve depolamanın cips kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma
A Research on the suitability of various potatoes cultivars grown in the Nevşehir-Niğde region for storage and potato chips production
- Tez No: 87957
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN FENERCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Patates, Depolama, Fiziksel ve Kimyasal Özellikler, Cips, Kızartma, Renk IV, Potato, Storage, Physical and Chemical Properties, Chips, Frying, Color
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz DOKTORA TEZİ NEVŞEHİR-NİĞDE YÖRESİNDE YAYGIN OLARAK YETİŞTİRİLEN BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN CİPSE İŞLENMEYE UYGUNLUKLARININ VE DEPOLAMANIN CİPS KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Mustafa DİDİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Prof. Dr. Hasan FENERCİOĞLU Yıl: 1999, Sayfa: 154 Jüri :Prof. Dr. Hasan FENERCİOĞLU :Prof. Dr. Fehmi SERİM :Prof. Dr. Ali ALTAN Bölgede yetiştirilen 1995 ve 1996 yıllarına ait patates çeşitlerinin cipse işlemeye uygunluğunun belirlenmesinin amaçlandığı bu araştırmada materyal olarak Agria, Ernie, Fienna, Granula, Hermes, Lady Rosetta, Panda, Quinta, Russet Burbang, Saturna, Tomensa ve Wangog çeşitlerinin taze ve 4“C'de ve %85-90 oransal nemde 9 ay süre depolanmış örnekleri kullanılmıştır. Çeşitler Nevşehir ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren değişik firmalardan temin edilmiştir. Araştırmada kullanılan patatesler, yıkama işlemine tabi tutulduktan sonra 80 °C deki %10'luk NaOH çözeltisine 2 dakika süre ile daldırarak kabuklan soyulmuştur. Daha sonra % 0.5'lik sitrik asit çözeltisinde bekletilerek kalıntı alkali giderilmiştir. Kabuk soyma işleminden sonra, yumrulardan yaklaşık l.6mm kalınlığında dilimler elde edilerek cipse işlenmiştir. Kızartma işlemi 180 ”C'de palm yağı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen cipsler soğutulduktan sonra alüminyum folyo ile kaplanmış polietilen torba ambalajlara doldurulmuştur. Taze ve depolanmış yumrular ile üretilen cipsler ve kızartma yağı üzerinde bazı fiziksel ve kimyasal analizler uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, çeşitlerden Granula'nın tüm koşullarda cipse işlenmeye uygun olmadığını, Quinta'nin yalnız taze yumrularının, diğer çeşitlerin 6 aya kadar depolamaya, bunlardan, Emie, Panda, Saturna ve Tomensa'nın ise 9 aya kadar depolamaya toleranslı olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT phD THESIS A RESEARCH ON THE SUITABILITY OF VARIOUS POTATOES CULTIVARS GROWN IN THE NEVŞEHİR-Nİ?DE REGION FOR STORAGE AND POTATO CHIPS PRODUCTION Mustafa DİDİN DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Prof. Dr. Hasan FENERCİO?LU Year: 1999, Pages: 154 Jury Prof. Dr. Hasan FENERCİO?LU Prof. Dr. Fehmi SERİM Prof. Dr. Ali ALTAN Potatoe cultivars of Agria, Ernie, Fienna, Granula, Hermes, Lady Rosetta, Panda, Quinta, Russet Burbang, Saturna, Tomensa, Wangog and their storage at 4°C and 85-90 % relative humidity for 9 monhts period were evaluated in this study for potato chips production. After peeling potatoes by use of alkali solution, slices of 1.6 mm thickness were obtained. Slices were fried at 180 "C in palm oil and samples were packaged in aluminum-poliethylen pouches. Physical and chemical analyses were applied on chip samples. According to the results Granula was not suitable for chips production in all cases whereas the remaining cultivars yielded acceptable chips after harvest. Storability of tubers varied with cultivar. Only 4 cultivars (Ernie, Panda, Saturna and Tomensa) were found to be suitable for storing 9 months and 10 cultivars for 6 months.