İbn Kesir Kıraati ile Asım Kıraati'nin mukayesesi
Comparison of Ibn Kathir Recitation and Asım Recitation
- Tez No: 879631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıraât, İbn Kesîr, Âsım, Ravi, Yedi Harf, Lehçe, Ekol, Recitation, Ibn Kesîr, Âsım, Narrator, Seven Letters, Polish, School
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur’ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat İlmi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Kıraâtı aşere imamlarından olan Abdullah b. Kesîr b.Muttalib, Hicaz kıraât ekolüne mensuptur. Mekkeliler onun kıratı etrafında birleşmişlerdir. Mekke halkının kıraât imamıdır. Zeyd b. Sâbitve Ömer b. Hattab kanalıyla Rasulullah'a ulaşan isnad zinciri vardır. Âsım b. Behdele kıraâtı aşere imamlarından olup, Kûfe kıraât ekolüne mensuptur. Hz. Ali kanalıyla Rasulullah'a ulaşan isnad zinciri vardır. Çalışmamızda kıraât tarihine genel bir bakış yapılarak kıraât farklılıklarının sebepleri, faydaları mülahaza edilmiştir. Kıraât farklılıklarının okuma ve anlama kapsamında değerlendirildiğinde Müslümanlara bir kolaylık ve ilmi zenginlik sağladığı görülmektedir. İbn Kesîr Kıraâti ve Âsım Kıraâtinin genel özellikleri, meşhur ravileri ve isnadları hakkında bilgi verilmiştir. İki kıraât arasında yedi harf kaynaklı usul ve ferş yönünden farklılıklar ele alınmıştır. Kur'an-ı Kerim'in tamamında iki kıraât arasındaki farklılıklar tablo halinde gösterilmiştir. Kıraât imamları arasında Âsım kıraâtinden sonra İbn Kesîr kıraâtinin okunmasının kolay olduğunu çok fazla kıraât farklılığı olmadığını, İmam Âsım'ın ravisi olan Ebû Bekr Şuʻbe'nin rivayetlerinin bir kısmının İbn Kesîr kıraâtindeki rivayetlere benzerliği okuyuşlara yansımıştır. Bu çalışma ile İbn Kesîr kıraâtinin zor olmadığını, bu imamların çalışmalarının herkes tarafından okunabileceğini göstermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Abdullah b. Kesîr b. Muttalib, one of the imams of ashara recitation, belongs to the Hejaz recitation school. Meccans united around his recitation. He is the recitation imam of the people of Mecca. Zayd b. Sabit and Ömer b. Hattab is a chain of isnad reaching the Messenger of Allah through Khattab. Âsım b. Behdele is also one of the imams of Asherah recitation and belongs to the Kufa school of recitation. There is a chain of transmission that reaches the Messenger of Allah through Hazrat Ali. In our study, an overview of the history of recitation was made and the reasons and benefits of recitation differences were discussed. When evaluated within the scope of reading and understanding, it is seen that the differences in recitation provide convenience and scientific richness to Muslims. Information is given about the general characteristics, famous narrators and isnads of Ibn Kesîr's Recitation and Âsım's Recitation. Differences between the two recitations in terms of tempo and ferş originating from seven letters are discussed. The differences between two recitations are shown in a table throughout the Holy Quran. Among the recitation imams, it is stated that the recitation of Ibn Kathir is easy to read after the recitation of Asim, there is not much difference in recitation, and the similarity of some of the narrations of Abu Bakr Shu'be, the narrator of Imam Âsım, to the narrations in the recitation of Ibn Kathir is reflected in the readings. With this study, we tried to show that Ibn Kesîr's recitation is not difficult and that the works of these imams can be read by everyone.