Tarsus evlerinin iç mekan organizasyonunda 1800-1998 yılları arasında meydana gelen değişimlerin analizi
Analyzeses for the interior space organization changes of Tarsus houses between 1800-1998
- Tez No: 87970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF GÜRÇINAR, PROF. DR. MUALLA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Tarsus Evleri, İç Mekan Organizasyonu, Tarsus
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sosyal ve ekonomik faktörler zamanla değişmektedir. Günlük yaşamı değiştiren ve aile yapısının da değişmesine neden olan bütün bu değişiklikler evlerin mekan organizasyonunu etkilemektedir. Kullanıcının ekonomik düzeyi, değişen aile yapısı ve kişisel ihtiyaçlar mekan organizasyonunu değiştirmektedir. Bu çalışmada, Tarsus'un genel tanıtımı yapılmış, şehirsel gelişimi incelenmiş, bu gelişim içinde analiz edilen evler yapım tarihlerine göre sınıflandırılmıştır. Evlerin mekan organizasyonları ve yapılan değişiklikler tespit edilerek kullanıcılım kültürel ve ekonomik yapısına göre incelenmiştir. Sınıflandırmada binalar inşa edildikleri dönem, plan tipi, strüktür sistemi ve kullanıcının donatı anlayışı açısından irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social and economic factors change during the course of time. All these afore mentioned factors which do change both the daily life and the structure of the family affect the spatial organisation of the houses. The financial situation of the dweller, structure of the family and personal needs cause a change in spatial organisation. In this study, a general description of Tarsus is made, the development of the city is dwelled on and the houses, which are analysed within the framework of this development, have been classified according to their construction dates. The spatial organisation of the houses and changes in these have been established and moreover, and these changes are viewed from the viewpoint of the cultural and economic characteristic of the user. In the classification the buildings are observed according to their plan, structural system, their time of construction and the dweller's preference of furniture. Key Words : Traditional Tarsus Houses, interior Space Organisation, Tarsus. n