Metilfenidat kullanan çocuk ve adölesanlarda 24 saatlik EKG holter monitorizasyonu değerlendirilmesi
Evaluation of 24-hour ECG holter monitoring in children and adolescents using methylphenidate
  1. Tez No: 879836
  2. Yazar: YAGUT JALILLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN ÖZBARLAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, Metilfenidat, EKG Holter monitorizasyonu, kardiyovasküler sistem, Attention deficit hyperactivity disorder, Methylphenidate, ECG Holter monitoring, cardiovascular system
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Metilfenidat, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuk ve ergenlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılır, ancak kardiyovasküler güvenliği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı, metilfenidat tedavisi gören çocuk ve adölesanlarda 24 saatlik EKG Holter monitörizasyonu ile bu ilacın kalp elektrik aktivitesi üzerinde önemli bir etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve yöntemler: Bu çalışma, 1 Ocak 2022 ile 1 Nisan 2024 tarihleri arasında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümünde gerçekleştirilmiştir. Çalışma, tek merkezli ve prospektif bir tasarımla yürütülmüş olup, 6-18 yaş aralığındaki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı ile metilfenidat kullanan 73 hasta ile tamamlanmıştır. İlaç kullanım süresi ortanca 24 aydır, 4 ile 120 ay arasında değişmektedir Bulgu: Çalışmamızda 73 olgudan 18'i Medikinet, 2'si Ritalin, 53'ü Concerta kullanıyordu. Metilfenidat tedavisi sırasında 58 kişinin (%79,4) şikayeti yoktu, çarpıntı 6 kişide (%8,2), göğüs ağrısı 3 kişide (%4,1), çarpıntı ve göğüs ağrısı birlikte 6 kişide (%8,2) görüldü. Olguların Holter EKG bulguları incelendiğinde ortalama kalp hızı 58-128 atım/dakika, minimum 38-121 atım/dakika, maksimum 123-191 atım/dakika arasında değişmiştir. Holter EKG'de 9 olguda (%12,5) ventriküler ekstrasistol, 5 olguda (%6,8) supraventriküler ekstrasistol, 2 olguda (%2,7) her ikisi, 3 olguda (%4,1) gezici atrial pacemaker kaydedilmiştir. Ekstrasistol tespit edilen hastalardaki ekstrasistol sayıları 24 saatlik kalp atım sayıları ile oranlandığında hepsi %1'in altında hesaplanmıştır. Sonuç: Metilfenidat kullanan DEHB'li çocuk ve ergenlerde ortanca 24 aylık izlemde kalp ritmi ve iletimi ile ilgili önemli bir yan etki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Methylphenidate is widely used to treat children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), but there are differing opinions about its cardiovascular safety. This study aims to investigate whether methylphenidate has any significant effect on cardiac electrical activity in children and adolescents undergoing 24-hour EKG Holter monitoring. Materials and Methods: This study was conducted at Çukurova University Faculty of Medicine, Pediatric Cardiology Department, between January 1, 2022, and April 1, 2024. The study was conducted with a single-center, prospective design and included 73 patients aged 6-18 years diagnosed with ADHD and using methylphenidate. The median duration of medication use was 24 months, ranging from 4 to 120 months. Results: In our study, of the 73 cases, 18 used Medikinet, 2 used Ritalin, and 53 used Concerta. During methylphenidate treatment, 58 patients (79.4%) had no complaints, 6 patients (8.2%) had palpitations, 3 patients (4.1%) had chest pain, and 6 patients (8.2%) had both palpitations and chest pain. Examination of the patients' Holter EKG findings showed that the average heart rate ranged between 58-128 bpm, with a minimum of 38-121 bpm and a maximum of 123-191 bpm. Holter ECG revealed ventricular extrasystole in 9 cases (12.5%), supraventricular extrasystole in 5 cases (6.8%), both types in 2 cases (2.7%), and a wandering atrial pacemaker in 3 cases (4.1%). When the number of extrasystoles detected in patients was compared to the total number of heartbeats over 24 hours, all were calculated to be below 1%. Conclusion: In children and adolescents with ADHD using methylphenidate, no significant side effects related to heart rhythm and conduction were detected during a median follow-up of 24 months.