Süt ineklerinde rumende korunmuş kolin kullanılmasının peripartum performans üzerine etkisi
Effect of rumen protected choline on peripartum performance of dairy cows
- Tez No: 880005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR SERBESTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rumende korunmuş kolin, Geçiş dönemi, EYA, BHB, Süt kompozisyonu, Rumen protected choline, Transition period, NEFA, BHB, Milk composition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hayvan Besleme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada süt ineklerinde buzağılamadan 21 gün önce başlayarak postpartum 28. güne kadar rumende korunmuş kolin (RUKKOL) ilavesinin performans, süt kompozisyonu, kan metabolik parametreleri, rektal sıcaklık ve 150. gün toplam süt verimi üzerine etkisi incelenmiştir. Toplanan veriler prepartum, buzağılama ve postpartum olarak istatiksel analize tabi tutulmuştur. RUKKOL (15 gr/gün kolin klorit) sabah yemlemesinde bireysel olarak toplam karışım rasyonun üzerine serpilmiştir. RUKKOL ilavesi deneme süresince canlı ağırlık, vücut kondisyon skoru ve kuru madde tüketimini etkilememiştir (P> 0.05). RUKKOL'la beslenen ineklerde prepartum (P= 0.054) ve buzağılamada (P= 0.067) serum AST düzeyi düşme eğilimi göstermiştir. RUKKOL ilavesi serum esterleşmemiş yağ asit ve betahidroksibütürik asit konsantrasyonlarını deneme süresince düşürmüştür. RUKKOL tüketen ineklerin süt kuru madde (P= 0.046), yağ (P= 0.038) düzeyleri artmış, protein düzeyleri artma eğiliminde (P= 0.072) olmuştur. Çalışma sonucunda, geçiş dönemindeki süt ineklerine RUKKOL ilavesinin özellikle yağla ilişkili olan serum AST, EYA ve BHB düzeylerini sınırlı düzeyde azalttığı, süt yağ ve protein düzeylerini artırdığı, kurumadde tüketimi, canlı ağırlık, vücut kondisyon skoru ve süt verimi üzerinde etkili olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of rumen protected choline (RPCHOL) supplementation on performance, milk composition, blood metabolic parameters, rectal temperature, and total milk yield at day 150 were investigated in dairy cows starting 21 days before calving until postpartum day 28. The collected data were statistically analyzed prepartum, calving and postpartum. RPCHOL (15 g/d choline chloride) was top-dressed on the individual total mixture ration at the morning feeding. RPCHOL supplementation did not affect body weight, body condition score and dry matter intake during the experiment (P> 0.05). Serum AST levels tended to decrease in RPCHOL fed cows prepartum (P= 0.054) and at calving (P= 0.067). RPCHOL supplementation decreased serum concentrations of non-esterified fatty acids and betahydroxybuturic acid during the experiment. Milk total solids (P= 0.046), fat (P= 0.038) and protein (P= 0.072) levels of cows fed RPCHOL increased. As a result of the study, it can be concluded that RPCHOL supplementation to dairy cows in transition period decreased serum AST, EYA and BHB levels, which are especially related to fat metabolism, to a limited extent, increased milk fat and protein levels, but had no effect on dry matter intake, body weight, body condition score and milk yield.