Akademisyen, öğretmen ve yönetici görüşlerine göre alternatif okullarda değerler eğitimi
Values education in alternative schools according to the opinions of academicians, teachers and administrators
- Tez No: 880278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: alternatif okul, değerler eğitimi, öğretmen, yönetici, akademisyen, alternative school, values education, teacher, administrator, academician
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma ile eğitim paydaşlarının alternatif okullarda değerler eğitimine ilişkin görüşleri incelenmiştir. Araştırma nitel bir çalışmadır. Katılımcılar alternatif okul farkındalıklarını 6 tema ve 43 kod ile tanımlamışlardır. Katılımcılar tarafından en çok tekrar edilen tanımlar geleneksel olmayan okul ve yaparak yaşayarak eğitim sunan okuldur. Alternatif okul farkındalığı olmayan 4 katılımcı vardır. Katılımcılar değerler eğitimi farkındalıklarını 3 tema ve 20 kod ile tanımlamışlardır. Katılımcılar tanım olarak en çok değerlere göre verilen eğitimi tercih etmişlerdir. Katılımcılar alternatif okullardaki değerler eğitimini 3 tema ve 21 kod ile tanımlamışlardır. Katılımcılar alternatif okullardaki değerler eğitimini din ağırlıklı olmayan değerler kapsamında verilen eğitim, en çok evrensel değerlerin aktarıldığı eğitim olarak görmekteler. Katılımcılar alternatif okullarda aktarılan değerleri 3 tema ve 19 kod ile tanımlamışlardır. Katılımcılar alternatif okulların değerler eğitiminde kullandıkları yöntemlere ilişkin 3 tema ve 9 kod ile tanımlamışlardır. Katılımcılar alternatif okulların değerler eğitiminde yaşanabilecek güçlüklere ilişkin 15 tema tanımlamışlardır. Katılımcılardan alternatif okullarda değerler eğitiminin etkililiğine ilişkin 9 tema tanımlamışlardır. Katılımcılar öğrencilerin kendilerini tanımaları, ilişki devamlılığını sağlama ve sürdürme, toplumsal değerleri tanıma, hoşgörülü olma, farkındalık oluşturma, sorumluluk sahibi olma, bağımsız olma konusunda alternatif okullarda değerler eğitiminin etkili olduğunu düşünmekteler.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to examine education stakeholders' opinions about values education in alternative schools. The study is a qualitative research. Participants described their alternative school awareness with 6 themes and 43 codes. The definitions most frequently mentioned by the participants are non-traditional school and school that offers education by doing. There are 4 participants who have no awareness of alternative schools. Participants defined their values education awareness with 3 themes and 20 codes. By definition, participants mostly preferred education based on values. They think that values education is mostly based on moral philosophy. Participants defined values education in alternative schools with 3 themes and 21 codes. Participants see values education in alternative schools as education provided within the scope of non-religious values and as education in which universal values are conveyed the most. 6 participants have no knowledge about values education in alternative schools. Participants defined the values conveyed in alternative schools with 3 themes and 19 codes. Participants defined the methods used by alternative schools in values education with 3 themes and 9 codes. Participants identified 15 themes regarding the difficulties that may be experienced in values education in alternative schools. Participants identified 9 themes regarding the effectiveness of values education in alternative schools. Participants think that values education in alternative schools is effective in helping students know themselves, establishing and maintaining relationship continuity, recognizing social values, being tolerant, raising awareness, being responsible and being independent.