Yaşam koşullarının duygusal emek üzerindeki etkilerinin incelenmesi: Göle örneği
An examination of the effects of living conditions on emotional labor: The example of Göle
- Tez No: 880347
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Yaşam Koşulları, İklim, Mesleki Hayat, Göle, Emotional Labor, Living Conditions, Climate, Professional Life, Göle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Duygusal emek kavramı“çalışma sektöründe görevli bireyin duygularını belli bir düzeyde yönetmesi, belirlemesi ve standartiz etme uğraşı”olduğu görülmektedir. Duygusal emek kavramı, ilk olarak Hochschild tarafından literatüre kazandırılmış olup“herkesin görebildiği, örgütün istediği mimik ve jestleri gösterebilmek için duyguların yönetilmesi, ücretle satılan bu nedenle de değiştirilebilen bir değer”olarak tanımlamıştır. Bu çalışma duygusal emek ve yaşam koşulu ilişkisini incelemeyi hedeflemiştir. Veri analizinden doğan sonuçlar, duygusal emek ve iş yaşantısının geçtiği yaşam koşulları arasında etkileşimin bulunduğunu göstermiştir. Nitel verilerin incelenmesi sonucu duygusal emek çalışanlarının bulundukları yaşam koşullarının duygusal emek boyutlarına etki ettiği sonucuna varılmıştır. Duygusal emek çalışanlarının bulundukları yaşam koşullarının iklimi ve doğasının iş yaşantısında etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bulunan yörenin ekonomik yönden etki boyutunun olduğu, yerel halkın kültürel değerlerinin etkili olduğu, yörenin sosyal ve kültürel etkinliklerinin etkili olduğu, yörenin hizmetlerinin dahi etkisinin olduğu anlaşılmıştır. Yöre şartlarının mesleki hayatı çeşitli boyutlarda etkilediği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular duygusal emek çalışanlarının bulundukları bölgenin yaşam koşullarının duygusal emek boyutlarına olan etkilerinin anlaşılmasına yardımcı olabilir. Sonuç olarak yaşam koşullarının duygusal emeği etkilediği görülmüştür. Çalışmanın bulguları duygusal emek çalışanlarına yönelik yaşam koşulları farklılıkları dikkate alınarak; ilerleyen süreçlerde gerçekleştirilmesi muhtemel çalışmaların gerekliliğini göstermektedir. Araştırmanın literatüre katkı sağlaması ve ileri düzeyde yapılacak araştırmalarda araştırmacılara fikir vermesi açısından önem taşıdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The concept of emotional labor is seen as“the effort of an individual working in a sector to manage, determine, and standardize their emotions to a certain extent.”The concept of emotional labor was first introduced to the literature by Hochschild, who defined it as“the management of emotions to display the gestures and expressions that the organization desires, which are visible to everyone, sold for a wage, and therefore changeable in value.”This study aims to examine the relationship between emotional labor and livin gconditions, focusing on natural conditions. The results of the data analysis showed an interaction between emotional labor and the living conditions where work life takes place. The analysis of qualitative data revealed that the living conditions of emotional labor workers have an impact on the dimensions of emotional labor. It was determined that the climate and nature of the living conditions of emotional labor workers are influential in their work lives. Additionally, it was found that the economic aspect of the region, the cultural values of the local people, the socialand cultural activities of the region, and even the services of the region have an impact. It was determined that regional conditions affect professional life in various dimensions. These findings can help in understanding the effects of living conditions on the dimensions of emotional labor. As a result, it was observed that emotional labor is affected by living conditions. The findings of the study indicate that the living conditions of emotional labor workers need to be considered and developed accordingly. It can be said that the study is important in terms of contributing to the literature and providing ideas for researchers in future advanced studies.