Erken çocukluk döneminde matematik eğitimi alanında Türkiye'de yapılan lisansüstü tezlerin eğilimleri
Examination of postgraduate theses on early childhood mathematics education conducted in Turkey
- Tez No: 880444
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENSAR YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken çocuklukta matematik eğitimi, Erken çocuklukta matematik, Matematik, Çocuklar, Early childhood mathematics education, Mathematics in early childhood, Mathematics, Children's
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye'de erken çocukluk döneminde matematik eğitimi alanında yapılan lisansüstü düzeydeki akademik araştırmaları sentezlemek ve değerlendirmektir. Araştırma, 168 tane lisansüstü tezi kapsamaktadır. Bu tezlerin dağılımı, türleri, yayımlanma yılları, üniversiteleri, yöntemleri, analiz yöntemleri, örneklem büyüklükleri, örneklem cinsiyet özellikleri, örneklem türleri ve veri toplama araçlarına göre incelenmiştir. Araştırma, karma yöntemlerden sistematik inceleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Türkiye'deki erken çocukluk döneminde matematik eğitimi alanında yapılan lisansüstü tezler, araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde literatür taraması yapılarak uygun tezler belirlenmiş ve Tez İnceleme Formu kullanılarak veri noktaları kaydedilmiştir. Elde edilen veriler betimsel içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve araştırmaların farklı alt başlıklar altında nasıl dağıldığı, hangi üniversitelerde yoğunlaştığı, hangi yöntemlerin ve analiz yöntemlerinin kullanıldığı gibi konular ele alınmıştır. Türkiye'deki erken çocukluk döneminde matematik eğitimi alanında yapılan lisansüstü araştırmaların çeşitliliği ve yaygınlığı, bu alandaki önemin ve gerekliliğin altını çizmektedir. Ancak doktora düzeyindeki araştırmaların sayısının az olması, ileriki dönemlerde daha fazla doktora düzeyindeki çalışmalara odaklanılması gerektiğini işaret etmektedir. Araştırmaların yayımlanma yıllarına bakıldığında, özellikle 2011 yılından sonra artan bir ilgi ve yoğunluk görülmektedir; bu da alandaki araştırmacı sayısının arttığını ve bu alana olan ilginin yükseldiğini göstermektedir. Araştırmalarda en yaygın kullanılan yöntemlerin nicel yöntemler olduğu görülmektedir; bu yöntemlerin avantajları ve dezavantajları dikkate alındığında, nicel yöntemlerin yanı sıra nitel ve karma yöntemlerin kullanımının da teşvik edilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. Araştırmalarda kullanılan örneklem büyüklükleri ve örneklem grupları da çalışma konularına uygun olarak çeşitlilik göstermektedir. Sonuç olarak, Türkiye'de erken çocukluk döneminde matematik eğitimi alanında yapılan lisansüstü araştırmaların çeşitliliği ve yaygınlığı, bu alandaki önemin ve gerekliliğin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to synthesize and evaluate postgraduate-level academic research conducted in the field of early childhood mathematics education in Turkey. The research covers 168 postgraduate theses. These theses have been examined in terms of their distribution, types, publication years, universities, methods, analysis techniques, sample sizes, sample gender characteristics, sample types, and data collection tools. The research was conducted using systematic review method. Postgraduate theses on early childhood mathematics education in Turkey constituted the population of the research. Suitable theses were identified through literature review in the data collection process, and data points were recorded using a Thesis Review Form. The obtained data were analyzed using descriptive content analysis method, and topics such as the distribution of research under different subheadings, concentration of research in different universities, and the methods and analysis techniques used were addressed. The diversity and prevalence of postgraduate research on early childhood mathematics education in Turkey underscore the importance and necessity of this field. However, the low number of doctoral-level research indicates the need for a greater focus on doctoral studies in the future. When looking at the publication years of the research, particularly after 2011, there has been an increasing interest and intensity, indicating a rise in the number of researchers in the field and growing interest in this area. Quantitative methods are seen as the most commonly used methods in the research; considering the advantages and disadvantages of these methods, it is evident that the use of qualitative and mixed methods should also be encouraged. Sample sizes and sample groups used in the research vary according to the study topics. In conclusion, the diversity and prevalence of postgraduate research on early childhood mathematics education in Turkey underline the importance and necessity of this field.