Okul öncesi dönemdeki çocukların örüntü oluşturma stratejileri
Strategies of pattern formation in preschool children
- Tez No: 880445
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENSAR YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, çocuklar, örüntü becerisi, strateji, Preschool period, children, pattern skills, strategy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesi dönemdeki çocukların örüntü oluştururken hangi stratejileri kullandıklarını belirlemektir. Araştırmada karma araştırma türlerinden olan eşzamalı tasarım yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlem formu ve Yıldız (2022) tarafından geliştirilen“4-7 Yaş Çocukları İçin Örüntü Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ölçüt örnekleme ile seçilmiş 4 yaşında 20 çocuk, 5 yaşında 21 çocuk, 6 yaşında 24 çocuk olmak üzere toplam 65 çocuk oluşturmuştur. Verilerin analizinde nicel verilerde Kruskal Wallis, nitel verilerde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Çocukların yaşı büyüdükçe örüntü görevlerindeki başarıları da artmaktadır. Çocuklar bu örüntü görevlerini tamamlarken birimi bulma, sırayı takip etme, birebir eşleme, ses ile eşlik etme, parmaklarını kullanma, içinden seslendirme, kontrol etme, rastgele dizilim, planlama yapma, deneme yanılmalar yapma stratejilerini kullanmaktadırlar. Çocuklar en çok birimi bulma stratejisini kullanmaktadır. Çocukların örüntü oluşturma stratejilerini öğrenmek problem çözme stratejileri hakkında da ipuçları vermektedir. Bu konudaki alanyazın boşluğu göz önüne alınarak çocukların örüntü oluşturma stratejileri daha geniş örneklemler ile incelenerek kuramsallaştırılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the strategies used by preschool children in pattern formation. A concurrent design method, one of the mixed research types, was employed in the research. The study utilized a semi-structured interview and observation form developed by the researchers and the“Pattern Skills Scale for 4-7 Year-Old Children”developed by Yıldız (2022). The research sample consisted of a total of 65 children, selected through criterion sampling, including 20 four-year-olds, 21 five-year-olds, and 24 six-year-olds. For data analysis, Kruskal Wallis was used for quantitative data, and descriptive analysis was used for qualitative data. As children grow older, their success in pattern tasks increases. While completing these pattern tasks, children employ strategies such as finding the unit, following the sequence, one-to-one matching, accompanying with sound, using fingers, vocalizing internally, checking, random arrangement, planning, and trial and error. The most commonly used strategy by children is finding the unit. Learning about children's pattern formation strategies provides insights into their problem-solving strategies. Given the gap in the literature, further research with larger samples is needed to theorize children's pattern formation strategies.