Minyatür sanat teknikleriyle resimlendirilmiş bir hareketli çocuk kitabı tasarımı
Design of an animated children's book illustrated with miniature art techniques
  1. Tez No: 880481
  2. Yazar: FATMA AKDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. FİLİZ ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Minyatür Sanatı, Resimli Hareketli Çocuk Kitabı, Miniature Art, Illustrated Animated Children's Book
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Minyatür, geleneksel Türk sanatlarının, kitap süsleme alanındaki kollardan biri olarak karşımıza çıkmakta ve en yaygın anlatımıyla, el yazması kitaplarda anlatılan olayları veya mitolojik hikayeleri görselleştirerek destekleyen, anlatımı kolaylaştıran resimler olarak adlandırılmaktadır. Türkçeye Batı dillerinden girdiği belirtilen minyatür sözcüğü, zamanla kitap resmi için kullanılan bir terim halini almıştır. Türkçe kaynaklarda bu terim için nakış, tasvir ve resim kelimelerinin kullanıldığı görülmektedir. Zaman ve coğrafya içerisinde, nakkaş ya da musavvir adıyla bilinen resim sanatçılarının çalışma yöntemlerinin ve tekniklerinin değiştiği, bu yeni tekniklerin zaman içerisinde imkanlar çerçevesinde zenginleştiği görülmektedir. Resimli çocuk kitapları, genel anlamda, bütününde verilmek istenen mesajı iletmek için metnin büyük ölçüde resimler ile ilişkilendirildiği kitaplar olarak tanımlanabilir. Bu tanımlama minyatürün tanımıyla da benzerlik göstermektedir. Hareketli kitaplardan bahsederken karşımıza çıkan tanımlama ise; okuyucu tarafından elle hareket ettirilen ya da sayfalar açıldığında kendiliğinden otomatik olarak hareket edebilen, sayfalardan bağımsız parçalarla oluşturulmuş kitap türü olduğu görülmektedir. Resimli çocuk kitaplarında az kelime, büyük ve renkli resimlerden oluşan hikayeler yer alırken, bu kitaplar çocuğun hayal dünyasının kapılarını aralayarak eğlenerek öğrenmesini sağlayan eğitici ve öğretici materyaller olarak kabul edilmektedir. Özellikle erken dönem okuyucularında (0-3 yaş) farklı boyut kazandırılmış hareketli kitap sayfalarının durağan resimli sayfalara göre daha çok dikkat çekmekte olduğu ve okuyucunun kendisini hikâyenin içinde hissetmesini sağladığı bilinmektedir. 0-3 yaş arası çocuklar için tasarlanan resimli hareketli kitaplarda görülen şematik anlatım ve renklerin minyatür sanatında olduğu gibi serbest kullanımı, minyatür sanatı tekniklerinin bu tür kitaplarda uygulanabileceğini göstermektedir. Tüm bu bilgiler ışığında, geleneksel bir kitap resimleme tekniği olan minyatür sanatının, günümüz üretimi olan bir resimli hareketli çocuk kitabının (0-3 yaş) tasarımında kullanılabileceğini göstermek ve sürdürülebilirlik ilkesiyle günümüz çocuk kitaplarına uyarlamak, özgün bir çocuk kitabı üreterek kültürel miras aktarımına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Miniature appears as one of the branches of traditional Turkish arts in the field of book decoration, and in its most common expression, it is called paintings that support and facilitate narration by visualizing the events or mythological stories told in manuscript books. The word miniature, which is said to have entered Turkish from Western languages, has become a term used for book illustration over time. It is seen that the words embroidery, depiction and painting are used for this term in Turkish sources. It is seen that the working methods and techniques of painting artists known as nakkaş or musavvir have changed over time and geography, and these new techniques have become richer within the framework of possibilities over time. Children's picture books can be defined in general terms as books in which the text is largely associated with pictures in order to convey the intended message. This definition is similar to the definition of miniature. The definition we come across when talking about animated books is; It seems to be a type of book created with parts independent of the pages, which can be moved manually by the reader or can move automatically when the pages are opened. While children's picture books contain stories with few words and large and colorful pictures, these books are considered educational and instructive materials that open the doors of the child's imagination and enable them to learn with fun. It is known that especially for early readers (0-3 years old), animated book pages with different dimensions attract more attention than pages with static pictures and make the reader feel like they are in the story. The schematic expression and free use of colors seen in animated illustrated books designed for children between the ages of 0-3, as in miniature art, show that miniature art techniques can be applied in such books. In the light of all this information, it is aimed to show that miniature art, a traditional book illustration technique, can be used in the design of a today's animated animated children's book (0-3 years old) and to adapt it to today's children's books with the principle of sustainability, and to contribute to the transfer of cultural heritage by producing an original children's book.