Haliç'te meydana gelen gelişmeler
Changes in the golden hornin time
  1. Tez No: 88074
  2. Yazar: FERDA YILDIZ YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER YÜCEL, DOÇ. DR. ZERRİN SÖĞÜT, YRD. DOÇ. DR. SİBEL MANSUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Haliç, Tarihsel Gelişim, Koruma ve Geliştirme önerileri, Golden Horn, Historical Developoment, Protect and Development Suggestions. IT
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
fe.* öz YÜKSEK LİSANS HALİÇ'TE MEYDANA GELEN GELİŞMELEİ FERDA YILDIZ YAKUT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANA BİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Zerrin SÖĞÜT Yd: 1998, Sayfa: Jüri : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL : Doç. Dr. Zerrin SÖĞÜT : Yrd. Doç. Dr. Sibel MANSUROĞLU Bu çalışmada, İstanbul Metropoliteni için küçümsenmeyecek bir rekreasyon potansiyeline sahip olması ve yanlış kullanımlar sonucunda yıpratılmış, tarihi, mimari ve kültürel değerlerinin zaman kaybedilmeksizin, belirli bir plan ve program kapsamında, korumaya ve yerinden düzenlemeye alınması konusunun zorunluluk ve ivedilik göstermesi nedeniyle Haliç ve çevresinin tarihi ve bugünkü halinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma üç aşamada yürütülmüştür. Birinci aşama araştırma alanının doğal yapışma ilişkin elde edilen verileri kapsamaktadır. İleride ki aşamada ise alanın tarihsel süreç içerisinde gösterdiği fiziksel gelişmeleri ve halkın yararlanma biçimlerinin sistematik olarak ortaya konulması için Halic'in küîjtür yapısı ve tarihsel gelişimi ile sosyo-ekonomik yapısı incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü aşamasında ise, tarihsel süreç içerisinde Haliç kültürünün modern kentleşme kalıplarıyla yaşatabilmesini sağlayacak peyzaj planlama, kullanım ve koruma ilke önerüerinin geüştirilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
MSc THESIS CHANGES IN THE GOLDEN HORN IN TİME (İSTANBUL/ TÜRKİYE) FERDA YILDIZ YAKUT DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç. Dr. Zerrin SÖ?ÜT Year: 1998, Pages: Jury: Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL : Doç. Dr. Zerrin SÖ?ÜT : Yrd. Doç. Dr. Sibel MANSURO?LU In this study, Golden Horn (Haliç) area and present situation of Golden Horn was investigated. Golden Horn has very important recreation potential for İstanbul- Metropol, until present day, this area was slightly destroyed by result of misuses. Historical, architecture and cultural properties of this area should be protected and arranged in good plans and projects without loosing any time. This study was carried out in three stages. The first stage covers the data of the natural structure of historical development and socio-economic structure of Golden Horn was examined to find out the phsical development which was appeared in historical term and usefulness for public, systematically, as second stage. In the third stage of the research, development of landscape architecture planning, usage and protect suggestions were tried to develop, to provide keeping a live the culture of Golden Horn with present modern city ideas.