Üniversite öğrencilerinin denetim odağı düzeylerinin temel psikolojik ihtiyaçların doyumuna, koşulsuz kendini kabule ve ruminasyona göre incelenmesi
An examination of university students' the locus of control levels according to the satisfaction of basic psychological needs, unconditional self-acceptance and rumination
  1. Tez No: 880808
  2. Yazar: ESMANUR BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim Odağı, Temel Psikolojik İhtiyaçlar, Koşulsuz Kendini Kabul, Ruminasyon, Anne Tutumları, Baba Tutumları, Üniversite Öğrencileri, Locus of Control, Psychological Needs, Unconditional Self Acceptance, Rumination, University Students, Mother Attitudes, Father Attitudes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırma temel psikolojik ihtiyaçların doyumunun, koşulsuz kendini kabulün, ruminasyonun, cinsiyetin ve algılanan anne-baba tutumlarının üniversite öğrencilerinin denetim odağını anlamlı bir biçimde yordayıp yordamadığını incelemeyi amaçlayan betimsel tarama araştırmasıdır. Araştırmanın katılımcıları, 487 üniversite öğrencisidir. Araştırma için gerekli olan verileri elde etmek amacıyla“Denetim Odağı Ölçeği”,“Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği”,“Koşulsuz Kendini Kabul Ölçeği”ve“Ruminasyon Ölçeği”ile“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmada, anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, temel psikolojik ihtiyaçların doyumunun, ruminasyonun, cinsiyetin ve anne tutumlarının üniversite öğrencilerinin denetim odağı düzeylerinin anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur. Koşulsuz kendini kabulün ve baba tutumlarının ise üniversite öğrencilerinin denetim odağı düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive survey research that aims to examine whether the satisfaction of basic psychological needs, unconditional self-acceptance, rumination, gender and perceived parental attitudes significantly predict the locus of control of university students. The participants of the research are 487 university students. In order to obtain the data necessary for the research,“Locus of Control Scale”,“Psychological Needs Scale”,“Unconditional Self-Acceptance Scale”and“Rumination Scale”and“Personal Information Form”were used. Linear Regression Analysis was used to analyze the data. In the research, the significance level was taken as .05. According to the results of the research, it was found that satisfaction of basic psychological needs, rumination, gender and maternal attitudes were significant predictors of university students' locus of control levels. It was found that unconditional self-acceptance and father attitudes were not significant predictors of university students' locus of control levels.