Investigating the intercultural awareness (ICA) of ELL undergraduate students
İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Öğrencilerinin Kültürlerarası Farkındalıklarının İncelenmesi
  1. Tez No: 880901
  2. Yazar: GİZEM MERVE KARAKAYA BAHAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PHILIP GEORGE ANTHONY GLOVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Farkındalık, Will Baker, Söylem Analizi, Cultural Awareness, Will Baker, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın amacı İngiliz Dili ve Edebiyatı lisans öğrencilerinin Kültürel Farkındalıklarını araştırmaktır. Çalışma, birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinin Kültürel Farkındalıklarını nitel söylem analizi metodolojisiyle karşılaştırmaktadır. Veri analizi için bu çalışma Baker'ın (2011) Temel Kültürel Farkındalık, İleri Kültürel Farkındalık ve Kültürlerarası Farkındalık olmak üzere üç kategoriden oluşan analitik çerçevesini kullanmaktadır. Araştırmanın verileri, görüşmelerin ve üç farklı kültürlerarası konuşma etkinliklerinin kayıtlarından oluşmaktadır. Yapılandırılmış görüşmeler 13 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların ana dilinin Türkçe olması ve düşüncelerini ana dillerinde daha net ifade edebilmeleri nedeniyle görüşme Türkçe olarak yapılmıştır. Görüşmeler katılımcıların kavramsal kültürel farkındalığını değerlendirir. Kavramsal kültürel farkındalık, başarılı kültürlerarası iletişim için gerekli olan kültürlere ilişkin tutum ve bilgilerin yanı sıra bu tutum ve bilgileri ifade etme becerisiyle de ilgilidir. Öğrencilerin uygulamaya yönelik kültürel farkındalığını değerlendirmek için kültürlerarası konuşma etkinlikleri İngilizce olarak gerçekleştirildi. Uygulamaya yönelik kültürel farkındalık, kavramsal bilginin kültürlerarası iletişimin gerçek zamanlı olarak uygulanmasıyla ilgilidir ve bu nedenle daha çok beceri ve davranış odaklıdır. Çalışma, katılımcıların görüşme ve konuşma etkinliklerinde gösterdiği farklı farkındalık düzeylerini göstermektedir. Duruş belirleyicileri, katılımcıların görüşmelerde ve görevlerde görüşlerini ifade etme biçimlerindeki kesinlik ve belirsizlik durumunu değerlendirmek için kullanılmıştır. Verilerin kapsamlı bir analizini kolaylaştırmak için katılımcı sayısı sınırlı tutulmuştur. Bulgular, öğrencilerin farklı düzeylerde kültürel farkındalığa sahip olduğunu, dil becerilerinin öğrencilerin farkındalıklarını nasıl ifade edebilecekleri üzerinde etkili olduğunu ve farkındalığın dört yıllık eğitim boyunca arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the Cultural Awareness (CA) of English Language and Literature (ELL) undergraduate students. The study compares first and fourth year students' CA with a qualitative discourse analysis methodology. For data analysis the study uses an analytical framework from Baker (2011) consisting of the three categories of Basic Cultural Awareness, Advanced Cultural Awareness, and Intercultural Awareness. The data for the study consists of recorded interviews and recordings of three different intercultural language tasks. Structured interviews were conducted with 13 participants. The interviews were conducted in Turkish since the participants' mother tongue is Turkish and they could express their opinion in their mother tongue more fully. The interviews evaluate the participants' conceptual CA. Conceptual CA is concerned with the attitudes and knowledge of cultures required for successful intercultural communication, as well as the ability to articulate these attitudes and knowledge. Intercultural language tasks were conducted in English to evaluate the students' practice-oriented CA. Practice-oriented CA is concerned with the application of conceptual knowledge in real time instances of intercultural communication and is therefore more skill and behaviour oriented. The study shows the different levels of awareness that the participants showed in the interview and the speaking tasks. The epistemic stance of the students was used to evaluate the participants' certainty and uncertainty in the way that they expressed their opinions in the interviews and the tasks. To facilitate a comprehensive analysis of the data, the number of participants was limited. Findings suggest that the students have varying levels of cultural awareness, that language abilities have an influence on how students are able to express their awareness, and that in some cases awareness increases over four years of study.