Farklı kökenli rosmarinus officinalis L. (biberiye) bitkilerinin verim ve uçucu yağları üzerinde araştırmalar
Research on the diffirent orijin rosmarinus officinalis L. (biberiye)
- Tez No: 88100
- Danışmanlar: PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biberiye (Rosmarinus officinalis L.), Taze Herba Verimi, Kuru Herba Verimi, Kuru Yaprak Verimi, Uçucu Yağ Oranı, Uçucu Yağ Verimi, Yaprak Oranı ve Kuru Madde Oranı. II, Rosemary (Rosmarinus officinalis L.), Fresh Herbage Yield, Dry Herbage Yield, Dry Leaf Yield, Essential Oil %, Essential Oil Yield, Leaf %, and Dry Matter III
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI KÖKENLİ Rosmarinus officinalis L. (BİBERİYE) BİTKİLERİNİN VERİM VE UÇUCU YAĞLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR MUZAFFER KIRPIK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Yıl: 1998, Sayfa: 42 Jüri: Prof. Dr. MENŞURE ÖZGÜVEN Doç. Dr. SALİHA KIRICI Yrd.Doç. Dr. ÖZGÜL GÖRMÜŞ Farklı kökenli biberiye {Rosmarinus officinalis L.) bitkilerinin yaprak verimleri ile uçucu yağ oranlarının saptanması amacıyla yürütülen bu çalışmada, Eshab-ı Keyf- Tarsus ve Mustafalar Köyü-Kozan yörelerinde doğal floradan toplanan iki ekotip ile kültürü yapılan Rosmarinus officinalis L. kullanılmıştır. Araştırılan bitkilerde taze herba verimi 6851-21534 kg/da, drog herba verimi 2574-9298 kg/da, kuru yaprak verimi 794-2785 kg/da arsında bulunurken, uçucu yağ oranlan % 0.39 ile % 0.90 arasında değişim göstermiştir. Bitkide yaprak oranı % 46- 53 olarak saptanmıştır. Uçucu yağ verimlerinde ise 7.03 ile 13.79 l/da arasında bir varyasyon görülmüştür. Kuru madde oranı % 51-54 değerleri arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCH ON THE DIFFERENT ORİJİN OF PLANTS Rosmarinus officinalis L. (BİBERİYE) MUZAFFER KIRPIK DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. MENŞURE ÖZGÜVEN Year: 1998, Pages: 42 Jury: Prof. Dr. MENŞURE ÖZGÜVEN Doç. Dr. SALİHA KIRICI Yrd.Doç. Dr. ÖZGÜL GÖRMÜŞ In this study, which was conducted to determine the leaf yield and essential oil content of rosemary plants coming from different origins, were used cultivated Rosmarinus officinalis L. and 2 ecotypes collected from natural flora in localities of Tarsus-Eshab-i Keyf and Kozan-Mustafalar village. While the yield of fresh herbage in studied plants was 685 1-2 1 534 kg/da, in drog herbage 2574-9298 kg/da and dry leaves 1540-2785 kg/da, the amount of essential oil changed between 0.39 % and 0.90 %. The leaf amount in the plant was found to be between 46 % and 53. It has been observed that the yield of essential oil has varied between 0.39 % and 0.90 %. On the other hand, the amount of dry matter has changed between 51 % and 54 %.