The effects of smoking restrictions on class attendance and life satisfaction: Evidence from a Turkish university
Sigara kısıtlamasının derse devam ve yaşam memnuniyeti üzerindeki etkileri: Bir Türk üniversitesi örneği
- Tez No: 881016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA ÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sigara düzenlemesi, Tütün kontrol politikaları, Yaşam memnuniyeti, Sigara içme, Sağlık davranışları, Üniversite öğrencileri, Smoking regulation, Tobacco control policies, Life satisfaction, Smoking, Health behavior, College student
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Üniversite öğrencilerinin derslere devam sıklığı, yaşam memnuniyeti ve kampüs memnuniyeti açısından üniversite kampüsünde sigara içme düzenlemelerinin etkisini araştırdık. Türkiye'deki özel bir üniversite, kampüs genelinde, fakülte binalarından en az 150 metre uzaktaki belirlenmiş alanlar dışında kampüste sigara içilmesini yasaklayan bir sigara yasağı politikası uyguladı. Teorik çerçevemizde sigara içen ve içmeyen öğrencilere yönelik basit bir oyunu farklı türlerde analiz ederek, test edilebilir sonuçları analiz etmek amacıyla üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine geriye dönük sorular içeren çevrimiçi bir anket gerçekleştirdik. Anketimize 406 öğrenci yanıt verdi. Ampirik metodolojide, katılım sıklığını, katılım için içsel motivasyonun yönlendirdiği bireysel sabit etkiler, fakülte ile ilgili devam politikalarından etkilenen fakülte sabit etkileri, devam eğilimlerini etkileyebilecek bir zaman etkisi ve heterojen bir değişkenlik dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin bir fonksiyonu olarak modelledik. Birinci yaklaşıma alternatif bir yaklaşım olarak, bireysel sabit etkileri modellemek ve ilk fark alma yoluyla bunlara göre ayarlama yapmak yerine, farkların farkı modelini kullandık. Bulgularımız, sigara içen öğrencilere yönelik politikanın uygulanmasından sonra katılımın arttığını ve öğrenciler arasında sigara içme yoğunluğunun azaldığını göstermektedir. Dikkat çekici bir şekilde, alternatif yaklaşımla elde edilen sonuçlar birincil metodolojinin sonuçlarıyla uyumludur. Bununla beraber, bulgular teorik çerçeveyle de uyumludur. JEL Sınıflandırması: I1, I23, I28, I31.
Özet (Çeviri)
We investigate the effect of smoking regulations on a university campus regarding attendance frequency, life satisfaction, and campus satisfaction among university students. A private university in Turkey implemented a campus-wide smoke-free policy, which prohibited smoking on campus except in designated areas at least 150 meters from faculty buildings. In our theoretical framework, we analyze a simple game for smoker and nonsmoker students with different types. In order to analyze the testable implications, we conducted an online survey with retrospective questions to third and fourth-year students. 406 students responded to our survey. In the empirical methodology, we model attendance frequency as a function of various factors, including individual fixed effects driven by intrinsic motivation for attendance, faculty fixed effects affected by faculty-related attendance policies, a time effect that may impact attendance trends, and a heterogeneous policy effect based on time and distance to smoking areas. As an alternative approach to the first one, instead of modelling individual fixed effects and adjusting for them through first differencing, we employ a difference-in-differences model. Our findings indicate that attendance increased and the smoking intensity among students decreased after the implementation of the policy for smoker students. Remarkably, the results obtained through the alternative approach align with those of the primary methodology. Also, the findings are consistent with the theoretical framework. JEL Classification: I1, I23, I28, I31.