Sürdürülebilir kalkınma bağlamında yeşil pazarlama faaliyetlerinin tüketici tutumuna etkisi: otomotiv sektöründe bir araştırma
The effect of green marketing activities on consumer attitudes in the context of sustainable development: A research in the automotive sector
  1. Tez No: 881026
  2. Yazar: ZEYNEP KIZILKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RESUL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Yeşil Pazarlama, Tüketici Tutumu, Otomotiv Sektörü, Sustainable Development, Green Marketing, Consumer Attitude, Automotive Sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Uzun vadede kalıcı bir ekonomik büyüme ve kalkınma ile doğa arasındaki dengeyi gözeten bir ekonomi düşünüldüğünde, üretim faaliyetlerinde çevre kirliliğini önlemeyi göz önünde bulundurarak, doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin ve gelecek kuşaklara aktarımının sağlanması gerekmektedir. Sürdürülebilir kalkınma ve yeşil pazarlama faaliyetlerinin amacı, gelecek nesillerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini tehlikeye sokmadan, bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilmeleridir. Araştırmanın amacı ise, sürdürülebilir kalkınma doğrultusunda yeşil pazarlama karması araçlarının tüketiciler üzerindeki etkileri açısından bugün geldiği noktayı belirlemek ve sürdürülebilir bir çevrenin oluşturulması sürecinde otomotiv sektörünün çevresel paradigmalarını sorgulamaktır. Dolayısıyla çalışmada, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil pazarlama kavramları ile otomotiv sektörüne yönelik tüketici tutumlarını ampirik bir yaklaşımla ölçmüştür. Çalışmada, veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Tam ve geçerli 449 anket verisi ile analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, model değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile incelenmiş, model değişkenlerin birbiri üzerindeki etkileri çoklu regresyon analizi ile ölçülmüştür. Sonuç olarak; sürdürülebilir kalkınma yeşil pazarlamayı olumlu yönde etkilediği ve her iki kavramında tüketici tutumu üzerinde istatistiksel anlamda olumlu bir etki yarattığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Considering a long-term permanent economic growth and development and an economy that observes the balance between nature, it is necessary to ensure the sustainability of natural resources and their transfer to future generations, taking into account the prevention of environmental pollution in production activities. The aim of sustainable development and green marketing activities is to meet today's needs without jeopardizing the ability of future generations to meet their basic needs. The aim of the research is to determine the point reached today in terms of the effects of green marketing mix tools on consumers in line with sustainable development and to question the environmental paradigms of the automotive industry in the process of creating a sustainable environment. Therefore, the study measured sustainable development and green marketing concepts and consumer attitudes towards the automotive industry with an empirical approach. In the study, survey technique was used as a data collection tool. Analyzes were carried out with 449 complete and valid survey data. In the study, the relationships between model variables were examined by correlation analysis, and the effects of model variables on each other were measured by multiple regression analysis. In conclusion; It has been observed that sustainable development positively affects green marketing and both concepts have a statistically positive effect on consumer attitude.