Türkiye'de demiryolu yük taşımacılığında lojistik merkezler ve iltisak hatları
Logistics centers and connection lines in rail freight transport in Turkey
  1. Tez No: 881182
  2. Yazar: MURAT ÇİĞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Demiryolu yük taşımacılığı, lojistik merkez, iltisak hattı, Rail freight transportation, logistics center, connection line
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez çalışmasında, demiryolu yük taşımacılığı sektöründe stratejik rollere sahip olan lojistik merkezler ve iltisak hatları incelenmiştir. Türkiye'deki lojistik merkezlerinin altyapı, kapasite ve verimlilikleri literatür taraması, resmi veri analizi ve fizibilite raporlarıyla detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bulgular, Türkiye'deki lojistik merkezlerinin ve iltisak hatlarının giderek artan bir öneme sahip olduğunu göstermektedir. Bu merkezler, demiryolu yük taşımacılığının rekabetçiliğini artırarak, karayolu ve deniz taşımacılığına alternatif seçenekler sunmaktadır. Dolayısıyla, lojistik merkezler Türkiye'deki demiryolu yük taşımacılığının gelişiminde kritik bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, sektördeki durumu ve potansiyel iyileştirmeleri vurgulayarak, demiryolu taşımacılığının daha rekabetçi ve sürdürülebilir hale gelmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Türkiye'deki demiryolu yük taşımacılığının gelecekteki gelişimine ışık tutmayı hedeflemektedir. Bu amaçlar doğrultusunda yapılan araştırmalar, Türkiye'deki demiryolu yük taşımacılığındaki lojistik merkezlerinin ve iltisak hatlarının son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini göstermektedir. Bu gelişmeler, demiryolu taşımacılığının payının artırılması ve lojistik sektörünün verimliliğinin ve rekabet gücünün artırılması açısından olumlu adımlardır. Ancak, bu gelişmelerin sürdürülebilirliği için, demiryolu altyapısına yapılan yatırımların artırılması, lojistik sektörünün daha da geliştirilmesi ve demiryolu taşımacılığının rekabet gücünü artırmaya yönelik politikaların etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, logistics centers and junction lines that have strategic roles in the railway freight transportation sector were examined. The infrastructure, capacity and efficiency of logistics centers in Turkey are evaluated in detail with a literature review, official data analysis and feasibility reports. The findings show that logistics centers and interconnection lines in Turkey have increasing importance. These centers increase the competitiveness of rail freight transport and provide alternative options to road and maritime transport. Therefore, logistics centers play a critical role in the development of rail freight transport in Turkey. This study aims to contribute to making rail freight transport more competitive and sustainable by highlighting the current situation and potential improvements in the sector. It also aims to shed light on the future development of rail freight transport in Turkey. The research carried out in line with these objectives shows that logistics centers and branch lines in rail freight transport in Turkey have made significant developments in recent years. These developments are positive steps in terms of increasing the share of railway transport and increasing the efficiency and competitiveness of the logistics sector. However, for the sustainability of these developments, it is necessary to increase investments in railway infrastructure, further develop the logistics sector and effectively implement policies to increase the competitiveness of railway transport.