Prototip yalıtımlı bir güneş havuzunun performansının saptanması
Determination of the performance a prototype insulated solar pond
  1. Tez No: 88125
  2. Yazar: MEHMET KARAKILÇIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM KIYMAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş havuzları. Radyasyon soğutulması, Isı yayınımı, Isıl enerji üretimi. Isı transferi, Isı depolaması II, Solar ponds. Radiation absorption, Heat radiation, Heat energy production, Heat transfer, Heat storage IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
oz DOKTORA TEZİ YALITIMLI PROTOTİP BİR GÜNEŞ HAVUZUNUN PERFORMANSININ SAPTANMASI MEHMET KARAKILÇIK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Kerim KIYMAÇ Yıl: 1998, Sayfa: 199 Jüri. Prof. Dr. Kerim KIYMAÇ : Prof. Dr. Gülten GÜNEL : Doç. Dr. Refik KAYALI Bu çalışmada, 2m x 2m yüzey alanlı 1.5 m derinlikli yalıtımlı bir güneş havuzu yapıldı. Havuz tabanından itibaren yaklaşık 80 cm yüksekliğe kadar 1200 kg/m3 yoğunluklu tuzlu su içeren bölge, ısıl enerji depolama bölgesi görevini yapmaktadır. Havuzun içine, yan ve taban duvarlarına yeterli sayıda ısı algılayıcı (sensör) yerleştirildi ve çıkışları saatlik ve günlük olarak bilgisayar yardımıyla kaydedildi. Böylece Haziran 1995'den bu yana sürekli olarak havuzun tuz gradyenti, içindeki ve duvarlarındaki sıcaklıklar ölçüldü ve aynı noktalara karşılık gelen kuramsal sıcaklıklar hesaplandı. Bu hesaplamalar yalıtımlı bir güneş havuzunun ısı denge ve sıcaklık dağılımını veren matematiksel bir model ve bu modeli çözen bir bilgisayar programı kullanılarak yapıldı. Kuramsal hesaplamalarda, gölgelenme faktörü (G) hem dikkate alınarak (G>0) ve hem de alınmayarak (G=0) sıcaklık dağılım profilleri elde edildi. Buradan elde edilen sonuçların (özellikle G>0 halinde) deneysel sonuçlarla oldukça iyi bir uyum içinde oldukları görüldü. Böylece küçük boyutlu havuzlarda gölgelenme faktörünün çok önemli olduğu ortaya konuldu. Ayrıca, bölgeye düşen güneş enerjisi ve çevre sıcaklık verileri de alındı. Buverilerden elde edilen sıcaklıkların aylara göre değişim eğrilerinin (sinüsel profillerin), havuzdan elde edilen gerek deneysel gerekse kuramsal sıcaklıkların aylık ortalamalarının aylara göre değişim eğrilerine çok benzedikleri görüldü. Ayrıca, havuzun performansını ve verimini saptayabilmek için depolama bölgesine yerleştirilen bir eşanjör yardımıyla ısı alma denemeleri de yapıldı. Sonuçlarımız, sistemin sağlıklı bir biçimde çalıştığını uygun boyut ve özelliklere sahip bir havuzun evlerde kullanılan sıcak suyu veya endüstride gereksinim duyulan işlem suyunu elde etmek amacıyla kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS DETERMINATION OF THE PERFORMANCE OF AN INSULATED PROTOTYPE SOLAR POND MEHMET KARAKILÇ1K DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Kerim KIYMAÇ Year: 1998, Pages: 199 Jury : Prof. Dr. Kerim KIYMAÇ Prof. Dr. Gülten GÜNEL Assoc. Prof. Dr. Refik KAYALI In this work, an insulated solar pond having a surface are of 2m x 2m and a depth of 1.5 m was constructed. About 80 cm height from the bottom was filled with 1200 kg/m3 density brine and served as the heat storage region of the pond. A reasonable number of sensors were mounted at different points inside and into the walls of the pond. The outputs of them were recorded hourly and dayly by using a PC. Hence salinity gradient and temperature profiles of the pond have been experimentally obtained since June 1995. A mathematical model and a computer program giving the temperature profiles and heat balances of an insulated solar pond have been developed and solved. As a result the temperature values at various points both inside and walls of the pond have been obtained, and hence distribution profiles for any date have been plotted. Calculations are carried out both by including the effect of the shadowing factor (G>0) and not including (G=0). The results so obtained are found to be in very good agreement with experimental observations, especially for G>0. Hence the effect of the shadowing factor has been found to be very important for small dimensional IIIponds. Furthermore, the amount of solar energy fall and the environmental temperature values for the region have been recorded. Curves showing the monthly averages of these temperatures against months have been found to be in a similar shape to the monthly average temperatures of any point of the pond against months. Furthermore, in order to determine the performance and efficiency of the pond, under heat extraction conditions, heat extraction was also performed by using a heat exchanger mounted into the heat storage region. The results show that the system works properly, and a pond with suitable dimensions and properties can be used to obtain hot water for domestic and industrial use.