İlk trimester umbilikal ven kan akımının gestasyonel diyabetes mellitus ve gestasyonel yaşa göre büyük bebek doğumunun tahminindeki rolü
  1. Tez No: 881368
  2. Yazar: GUNAY GAHRAMANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERT KAZANDI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: GDM (Gestasyonel Diabetes Mellitus), TAMXV (Zaman Ortalamalı Maksimum Kan Akım Hızı), UVBF (Umbilikal Ven Kan Akımı), UVd (Umbilikal Ven çapı ), LGA (Gestasyonel Yaşa Göre Büyük Bebek), OGTT (Oral Glukoz Tolerans Testi), GDM (Gestational Diabetes Mellitus), TAMXV (Time-Averaged Maximum Velocity), UVBF (Umbilical Vein Blood Flow), UVd (Umbilical Vein diameter), LGA (Large for Gestational Age), OGTT (Oral Glucose Tolerance Test)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş: Bu çalışmada; ilk trimester fetal umblikal ven kan akımını değerlendirerek, umblikal ven kan akımı artmış gebeliklerde gestasyonel diabetes mellitus gelişimi ve gestasyonel yaşa göre büyük bebek doğumu ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metod: Bu çalışma, 2022 yılında EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Perinatoloji polikliniğine 1. trimester fetal anöploidi taraması yapılması üzere başvuran 40 gebeye uygulanan ultrasonografi esnasında umblikal ven kan akımı ölçülerek mevcut gebelikte Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM) gelişimi ve gestasyonel yaşa göre büyük bebek (LGA) oluşumu arasındaki ilişkiyi prospektif olarak değerlendirmiştir. Gebelere poliklinik takiplerinde rutin olarak önerilen Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) ve HbA1c(%) değerleri kaydedilmiştir. Ayrıca gebenin yaş, boy, gebelik öncesi kilo, gebelikte sigara içme durumu, ailede diyabet öyküsü, ek hastalıklar, gebelik ve parite sayısı gibi parametreler çalışmaya dahil edilme sırasında kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen gebelerin ortalama gebelik haftası benzer idi. Glisemik kontrolü insulin ile sağlanan ve LGA gelişen grupta BMI ( vücut kitle indeksi) değeri daha yüksek saptandı. HbA1c değeri açısından gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. Renkli Doppler ultrasonografi parametrelerinde ise; umbilikal ven çapı (UVd), zaman ortalamalı maksimum akım hızı (TAMXV), umbilikal ven kan akımı (UVBF), LGA gelişen fetüslerde anlamlı olarak artmış bulundu. Diyet ve insulin gruplarında ultrasonografik parametreler normale göre armış olsa da gruplararası fark anlamlı değildi. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen bilgiler, ilk trimesterde artmış UVBF'nın LGA gelişimi ile ilişkili olduğunu desteklemektedir. UVBF değerlendirmesini ilk trimester fetal anöploidi taraması esnasında uygulanması vizit sayısını etkilememekle, makrozomi gelişimi açısından uyarı verebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, our objective is to assess the first-trimester fetal umbilical vein blood flow to ascertain the potential correlation between increased umbilical vein blood flow and the development of gestational diabetes mellitus in pregnancies, as well as the birth of babies classified as tall for gestational age. Materials and Methods: This study was conducted to assess the incidence of Gestational Diabetes Mellitus (GDM) and macrosomic neonates by evaluating umbilical vein blood flow via ultrasonography in 40 pregnant women attending the EUTF Gynecology and Obstetrics Department Perinatology clinic for first-trimester fetal aneuploidy screening in 2022. The study prospectively investigated the correlation between Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) outcomes and HbA1c(%) levels, standard parameters in outpatient clinic follow-ups for pregnant women. Additionally, demographic data including maternal age, height, pre-pregnancy weight, smoking habits during pregnancy, family history of diabetes, comorbidities, as well as gravidity and parity, were collected upon study enrollment. Results: The pregnant women in the study had similar average gestational ages. BMI (body mass index) value was found to be higher in the group whose glycemic control was achieved with insulin and who developed LGA. There was no significant difference between the groups in terms of HbA1c value. Color Doppler ultrasonography parameters: umbilical vein diameter (UVd), time-averaged maximum flow velocity (TAMXV), and umbilical vein blood flow (UVBF) were found to be significantly increased in fetuses developing LGA. Although ultrasonographic parameters increased compared to normal in the diet and insulin groups, the difference between the groups was not significant. Conclusion: Findings from this study suggest that increased umbilical vein blood flow in the first trimester correlates with the development of LGA. Assessing UVBF does not impact the frequency of visits during first-trimester fetal aneuploidy screening but can serve as a predictive indicator for macrosomia.