An investigation of the factors affecting students' low oral participation in EFL classrooms
Öğrencilerin EFL sınıflarda düşük sözel katılımını etkileyen faktörlerin araştırılması üzerine çalışma
- Tez No: 881392
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ALAGÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: düşük sözlü katılım, yabancı dil derslikleri, sözlü katılımın önemi, öğrenci algıları, low oral participation, EFL classrooms, importance of oral participation, students' perceptions
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Sözlü katılım ve sınıf içindeki düşük sözlü katılımı etkileyen nedenler, dil eğitimi alanında hala ilgi çekicidir. Faktörler bağlamdan bağlama değişebilir ve İngilizce öğrenilen yabancı dil sınıflarındaki sözlü katılımın öneminin iyi bilinmesine rağmen, özellikle lise düzeyinde Türk sınıf ortamıyla ilgili çok sınırlı bilgi bulunmaktadır. Bu vaka çalışması, nitel araştırma tasarımını benimseyerek düşük sözlü katılımın nedenleri üzerinde yeni bir perspektif sunarak, araştırmacıların çoğunlukla nicel araştırma tasarımını benimsemesinin yanı sıra dış faktörleri de göz önünde bulundurarak alana katkıda bulunmaktadır. Bir ders kitabındaki konuşma etkinliklerinin yardımıyla, 8 öğrencinin görüşmeleri ve video tabanlı gözlemlerine dayanarak ve 38 öğrencinin görev seçimi sayılarına dayanarak, bu çalışma, Türkçe İngilizce öğrenilen yabancı dil sınıfındaki öğrencilerin düşük sözlü katılımını etkileyen faktörleri ve görev türlerinin sözlü katılıma etkisini içerik analiziyle araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmadan elde edilen içgörüler, diğer öğrencilere İngilizce öğrenilen yabancı dil sınıflarındaki sözlü katılımlarını artırmalarına yardımcı olacak ve eğitimcilerin tamamen aktif ve sözlü katılımlı sınıflar oluşturmak için bağlamını oluşturmak konusunda yeni bir perspektif kazanmalarına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Oral participation and reasons that affect low oral participation in a classroom have been of interest in the language education field. Factors might be changing from context to context, and despite the well-known importance of oral participation in EFL classrooms, there is minimal information on the Turkish classroom setting especially at high school levels. This case study brings a new perspective on reasons for low oral participation by adopting qualitative research design; contributing to the field with researchers mostly adopting quantitative research design in addition to considering external reasons, with the help of speaking activities in a course book. Based on interviews and video-based observation of 8 students, and 38 students in numbers of task choice, this study aims to investigate what factors are causing the low oral participation of students in the Turkish EFL classroom setting and the effect of task types on oral participation with the help of content analysis. The insights gained from this study will assist other students in increasing their oral participation in EFL classrooms and gain a new perspective for educators about creating their context to have fully active and orally participating classes.