İklim değişikliğinin su kaynakları üzerine olası etkisinde Devlet Su İşleri'nin rolü
The role of State Hydraulic Works in the possible effect of climate change on water resources
- Tez No: 881507
- Danışmanlar: PROF. DR. RENAN TUNALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: DSİ, Ekolojik denge, İklim değişikliği, Su kaynakları, Sürdürülebilirlik, DSI, Ecological balance, Climate change, Water resources, Sustainability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Su kaynaklarının azalması tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir konudur. Kişi başına kullanılabilir su potansiyeli dikkate alındığında, Türkiye su stresi yaşayan ülkeler arasında yer almaktadır. Bu nedenle suyun tasarruflu ve optimum bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Sürdürülebilir su kullanımı çerçevesinde, suyun tek bir damlasının bile israf edilmeden çevre ile uyumlu olacak şekilde etkin kullanımı sağlanmalıdır. Küresel iklim değişikliği karşısında, ekolojik dengenin korunması, insan yaşamının sürdürülebilir gelişimi ve tüm canlıların yaşamı için ikamesi olmayan su kaynaklarının bugün ve gelecekteki gereksinimleri karşılayabilecek şekilde kullanılması ve korunması gerekmektedir. Bu nedenle iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkisi dikkate alındığında, mevcut su kaynaklarının durumu, sürdürülebilir su kullanımı, kuraklığın etkileri, su kaynaklarının korunması, yönetimi, planlanması, yeni yöntemlerin uygulanması ve politikalar değerlendirilmelidir. Bu araştırmada, çalışma bölgesi olarak seçilen Ege bölgesinde yer alan Aydın, Denizli ve Muğla illerinde su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve yönetilmesinde öncü kuruluş olarak çalışmalar yürüten Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, DSİ 211. Şube Müdürlüğü Aydın, DSİ 212. Şube Müdürlüğü Denizli ve DSİ 213. Şube Müdürlüğü Muğla yöneticileri ve teknik personeli ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde, Türkiye'de hâlihazırda yaşanmakta olan iklim değişikliğinin, su kaynakları üzerine olası etkilerinde, yetkili kurum olarak Devlet Su İşleri'nin rolü ile ilgili inceleme ve değerlendirmeler yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırmada, nitel metot kullanılmış ve metot gereği, söz konusu kurumda yönetici ve teknik personel arasından seçilen, toplam 44 kişi ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde kişilere, demografik soruların yanı sıra, mevcut su kaynaklarının yeterliliği, iklim değişikliği ya da düzensizliğinin su kaynakları üzerine olumsuz etkilerine karşı alınabilecek önlemler, su kaynaklarının korunması, planlanması ve yönetimi, yeni politikaların benimsenmesi gibi ana konuları içeren birebir açık uçlu ve yarı yapılandırılmış olarak hazırlanan derinlemesine görüşme soruları yöneltilmiştir. Elde edilen veriler, temalar altında toplanarak içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Görüşmelerden elde edilen verilerin, araştırma yöntemine uygun olarak yapılan analizi sonucunda, araştırma yapılan üç ilde de iklimde bir değişme olduğu, bu değişikliğin nedenleri ve su kaynaklarının mevcut durumu ele alındığında, ortak bir noktada buluşulduğu anlaşılmıştır. Bu ortak noktanın,“İklim Değişikliği - Nedeni”,“Su Kaynaklarının Korunması”ve“Politika”adları altında kodlanmasına karar verilmiştir. Bu kodlar, daha önce yapılmış olan akademik araştırmalarla bütünleştirilmiştir. Araştırmadaki görüşmeler sonucunda, iklim değişikliğinin tüm dünyada olduğu gibi araştırmaya konu olan üç ilde de su kaynakları üzerine domino taşı etkisi yaratarak, çok ciddi etkilerinin olduğu anlaşılmıştır. Yaşanmakta olan iklim değişikliği ile yağışların azaldığı, kuraklığın arttığı, bu nedenle suya olan talebin arttığı, yeraltı su seviyelerinin düştüğü, yangınların arttığı, orman alanlarının azaldığı, orman alanlarının azalması ile yağış rejimi ve yağış miktarının azaldığı, depresyonik yağışlar nedeniyle sel, taşkın ve feyezan olaylarının arttığı, Ege Bölgesi'nde bulunan Aydın, Denizli ve Muğla illerinin su stresi çeken şehirler konumda olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Su kaynaklarının iklim değişikliğine karşı korunması konusunda alınacak olan önlemlerde DSİ, yetkili ve uygulayıcı bir birim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle DSİ, suyu hem korumak hem de depolamak anlamında yönetilebilir hale getirmek ve suyun üzerindeki stresi azaltmaya çalışacak faaliyetleri gerçekleştirmek durumundadır. Bu faaliyetler arasında en önemlisi, su yönetimini sağlamak için gerekli depolama tesislerinin tamamlanıp, planlı su dağıtımını sağlamaktır. DSİ'nin sadece iklim değişikliğine uyumda değil, suyun ülke ekonomisine faydalı bir şekilde değerlendirilmesi ve tarımda kullanılması ve için gerçekleştirdiği yatırımlarına planlı olarak devam etmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The decrease in water resources is an issue that concerns the whole world. Considering the usable water potential per capita, Türkiye is among the countries experiencing water stress. Therefore, water must be used economically and optimally. Within the framework of sustainable water use, effective use of water should be ensured in harmony with the environment, without wasting even a single drop of water. In the face of global climate change, non-substitutable water resources must be used and protected in a way that can meet today's and future needs for the preservation of ecological balance, the sustainable development of human life and the survival of all living things. Therefore, when the impact of climate change on water resources is taken into consideration, the status of existing water resources, sustainable water use, effects of drought, protection, management, planning of water resources, implementation of new methods and policies should be evaluated. In this research, Aydın DSI 21st Regional Directorate, DSI 211th Branch Directorate affiliated to the General Directorate of State Hydraulic Works, which carries out studies as a leading organization in the protection, development and management of water resources in the Aydın, Denizli and Muğla provinces of the Aegean region, which were selected as the study region. Face-to-face interviews were held with the managers and technical staff of DSI 212th Branch Directorate Denizli and DSI 213th Branch Directorate Muğla. In these meetings, examinations and evaluations were made regarding the role of the State Hydraulic Works as the authorized institution in the possible effects of climate change, which is currently being experienced in Turkey, on water resources. Materials and Methods: In the research, qualitative method was used and, as per the method, face-to-face interviews were held with a total of 44 people selected from among the managers and technical personnel of the institution in question. In these interviews, in addition to demographic questions, people are asked one-on-one open-ended and semi-structured questions, including main topics such as the adequacy of existing water resources, precautions that can be taken against the negative effects of climate change or irregularity on water resources, protection, planning and management of water resources, and the adoption of new policies. Prepared in-depth interview questions were asked. The data obtained was collected under themes and evaluated with content analysis. Findings: As a result of the analysis of the data obtained from the interviews in accordance with the research method, it was understood that there was a change in the climate in all three provinces where the research was conducted, and when the reasons for this change and the current state of water resources were considered, a common point was reached. It was decided to code this common point under the names“Climate Change - Cause”,“Protection of Water Resources”and“Policy”. These codes were integrated with previous academic research. As a result of the interviews in the research, it was understood that climate change has very serious effects, creating a domino effect on water resources in the three provinces subject to the research, as it does all over the world. With the current climate change, rainfall decreases, drought increases, therefore the demand for water increases, underground water levels decrease, fires increase, forest areas decrease, the rainfall regime and amount of rainfall decreases with the decrease in forest areas, floods, overflows and flood events due to depression. It has been determined that Aydın, Denizli and Muğla provinces in the Aegean Region are cities suffering from water stress. Conclusion: DSI appears as an authorized and implementing unit in the measures to be taken to protect water resources against climate change. For this reason, DSI has to make water manageable in terms of both protecting and storing it and carry out activities that will try to reduce the stress on water. The most important of these activities is to complete the necessary storage facilities to ensure water management and ensure planned water distribution. DSI needs to continue its planned investments not only in adaptation to climate change, but also to utilize water in a way that is beneficial to the country's economy and to use it in agriculture.