Web 2.0 araçları ile hazırlanan dinleme etkinliklerinin yedinci sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama ve dinleme motivasyonu düzeyine etkisi
The effect of listening activities prepared with web 2.0 tools on the level of listening comprehension and listening motivation of seventh grade students
- Tez No: 881634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme, anlama, dinlediğini anlama, dinleme motivasyonu, Web 2.0 araçları, dinleme etkinlikleri, Listening, comprehension, listening comprehension, listening motivation, Web 2.0 tools, listening activities
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu araştırma, dinleme eğitiminde Web 2.0 araçları ile hazırlanan etkinliklerin yedinci sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama başarısı ve dinleme motivasyonu üzerinde bir etkisi bulunup bulunmadığını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022–2023 eğitim öğretim yılı güz ve bahar yarıyılında Aydın ili Efeler ilçesindeki bir devlet okulunun yedinci sınıfında öğrenim gören iki farklı şubeden 77 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada karma yöntem (mixed method) kullanılmıştır. Çalışmanın nicel kısmında deney kontrol gruplu yarı deneysel desenden yararlanılmıştır. Yansız atama yoluyla şubelerden biri deney, biri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çalışma grubuna öntest ve sontest olarak“Ortaokul Öğrencileri İçin Dinleme Motivasyonu Ölçeği”,“Öyküleyici Metin Dinlediğini Anlama Testi”,“Bilgilendirici Metin Dinlediğini Anlama Testi”ve“Şiir Metni Dinlediğini Anlama Testi”uygulanmıştır. Araştırma sürecinde deney grubundaki öğrencilere haftada iki ders saati olacak şekilde sekiz hafta süresince araştırmacı tarafından Web 2.0 araçları ile hazırlanan etkinliklerle dinleme eğitimi dersi işlenmiştir. Kontrol grubunda ise haftada iki saatlik uygulamalarla sekiz hafta süresince Türkçe dersi, öğretim programına uygun şekilde dinleme etkinlikleri dersin öğretmeni tarafından Türkçe ders kitabı doğrultusunda işlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin dinlediklerini anlama düzeyleri, Dinlediğini Anlama Başarı Testleri; dinlemeye yönelik motivasyonları ise Ortaokul Öğrencileri İçin Dinleme Motivasyonu Ölçeği yardımıyla belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Çalışma sonunda Web 2.0 araçlarıyla hazırlanan dinleme etkinliklerinin, öğrencilerin dinlediğini anlama başarılarında anlamlı bir fark oluşturduğu ancak dinleme motivasyonunda anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise deney grubu öğrencilerinin Web 2.0 araçlarıyla hazırlanan dinleme etkinliklerine yönelik görüşlerinin olumlu olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında, öğrencilerin dinlediğini anlama becerilerinin olumlu yönde gelişmesine ve Web 2.0 araçlarıyla ilgili yapılacak yeni araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effect of using activities prepared with Web 2.0 tools in listening education on seventh-grade students' listening comprehension success and listening motivation. The study group research consists of 77 students studying in the seventh grade of a public school in the Efeler district of Aydın province in the fall and spring semesters of the 2022–2023 academic year. The research used the mixed method to collect, analyze, and interpret data. A semi-experimental design with an experimental control group was used in the quantitative part of the study. Through impartial assignment, one of the branches was determined as the experimental group and the other as the control group.“Listening Motivation Scale for Secondary School Students,”“Narrative Text Listening Comprehension Test,”“Informational Text Listening Comprehension Test,”and“Poetry Text Listening Comprehension Test”were applied to the study group as pretest and posttest. During the research process, the students in the experimental group were given a listening training course with activities prepared by the researcher using Web 2.0 tools for eight weeks, two hours a week. In the control group, Turkish lessons were taught for eight weeks with two hours of practice per week, and listening activities by the curriculum were taught by the course teacher in line with the Turkish textbook. Listening comprehension levels of students in the experimental and control groups, listening comprehension achievement test. Their motivation for listening was determined with the help of the listening motivation scale. SPSS 22 package program was used to analyze the quantitative data obtained in the research. At the end of the study, it was determined that the listening activities prepared with Web 2.0 tools significantly impacted the students' listening comprehension success but did not significantly affect their listening motivation. In the qualitative dimension of the research, it was determined that the opinions of the students in the experimental group about the listening activities prepared with Web 2.0 tools were positive. In light of these results, suggestions were made for the positive development of students' listening comprehension skills and new research on Web 2.0 tools.