Dijital liderliğin çalışan performansı üzerine etkisi: Yaratıcı süreç katılımının aracı etkisi
The impact of digital leadership on employee performance: The mediating effect of creative process engagement
  1. Tez No: 882091
  2. Yazar: EDANUR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dijital Liderlik, Yaratıcı Süreç Katılımı, Çeviklik Performansı, Digital Leadership, Creative Process Engagement, Agility Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, iş yaşamının birçok alanında dijitalleşme odaklı uygulama ve yaklaşımları da beraberinde getirmiştir. Yapay zeka, büyük veri, otomasyon, arttırılmış gerçeklik, robot teknolojileri gibi gelişmeler, iş dünyasında değişim ve dönüşüm yaratmıştır. Hızla yaygınlaşan bu dijital iş dünyası, işletmeler açısından mevcut süreçlerin dijitalleşme çerçevesinde güncellenmesini ve çalışanları bu yeni teknolojilere adapte etme konusunda yoğun çaba harcanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu değişim ve dönüşüm sürecini yönetmede önemli aktörlerden biri de liderlerdir. Dijital teknolojilerin ortaya çıkışı, dijital çağın taleplerini karşılayacak yeni liderlik anlayışı gereksinimini de beraberinde getirmiştir. Fakat yönetim literatüründe dijitalleşmenin liderlik anlayışında yarattığı değişimleri inceleyen araştırmalar sınırlı kalmıştır. Bunun yanı sıra, literatürde dijital çağda liderlerin değişen rolünü anlamaya önemli katkılarda bulunan kavramlardan biri olan dijital liderlik odaklı ampirik araştırmalar da kısıtlıdır. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı dijital liderliğin çalışanların çeviklik performansı üzerine etkisini yaratıcı süreç katılımının aracılık rolü ışığında incelemektir. Araştırma farklı sektörlerde çalışan 307 katılımcıya uygulanmış ve elde edilen veriler yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca, aracılık etkisini test etmek için PROCESS Macro analizi yapılmıştır. Araştırma bulguları, dijital liderliğin yaratıcı süreç katılımı ve çeviklik performansı ile pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca yaratıcı süreç katılımı, çeviklik performansı ile pozitif yönde ilişkilidir. Son olarak yaratıcı süreç katılımının, dijital liderlik ve çeviklik performansı arasındaki ilişkide aracılık etkisine sahip olduğu bulgulanmıştır. Elde edilen bu bulguların dijital liderlik literatürüne katkı sağlaması beklenmektedir. Bunun yanı sıra dijital liderlik becerilerinin geliştirilmesinin ve organizasyonlarda yaratıcılık ve yenilikçilik kültürünün teşvik edilmesinin önemini ortaya koyması açısından elde edilen bulguların uygulayıcılar açısından faydalı olması beklenmektedir. Genel olarak bu çalışma, dijital liderliğin dijital çağda yaratıcı süreçler ve çeviklik performansını nasıl şekillendirdiğine dair görüşlere katkıda bulunarak örgütsel performansı artırmak için dijital teknolojilerin potansiyelinden yararlanmak isteyen organizasyon liderleri, yöneticileri ve uygulayıcıları için değerli bilgiler sağlayarak, akademik literatüre katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, technological developments have led to digitalization-oriented practices and approaches in many areas of work life. Developments such as artificial intelligence, big data, automation, augmented reality, robotics have created change and transformation in the business world. This rapidly expanding digital business world requires organizations to make intensive efforts to update existing processes within the framework of digitalization and to adapt their employees to these new technologies. One of the important actors in managing this change and transformation process is leaders in organizations. The emergence of digital technologies has introduced the need for a new perspective of leadership to meet the demands of the digital age. However, research examining the changes caused by digitalization in the approach to leadership has been scarce in management literature. Additionally, empirical research on digital leadership, which is one of the concepts making important contributions to understand the changing role of leaders in the digital age, is rare in the literature. Accordingly, the aim of current study is to examine the effect of digital leadership on employees' agility performance in the light of the mediating role of creative process engagement. The research was conducted to 307 participants working in different sectors and the data obtained were analyzed using structural equation modeling. Also, PROCESS Macro analysis was conducted to test the mediation effect. The results of the study showed that digital leadership is positively related to creative process engagement and agility performance. In addition, creative process engagement is positively related to agility performance. Finally, it was found that creative process engagement has a mediating effect on the relationship between digital leadership and agility performance. These findings are expected to contribute to the digital leadership literature. In addition, the findings are expected to be useful for practitioners in terms of revealing the importance of developing digital leadership skills and promoting a culture of creativity and innovation in organizations. Overall, this study has contributed to the academic literature by contributing to the views on how digital leadership shapes the creative processes and agility performance in the digital age, providing valuable information for organizational leaders, managers and practitioners who want to take advantage of the potential of digital technologies to increase organizational performance.