Acil serviste çalışan hemşirelerin Tip 2 diyabet riskinin değerlendirilmesi
Assessment of Type 2 diabetes risk among nurses working in the emergency department
- Tez No: 882140
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tip2 diyabet riski, FINDRISK, acil servis, hemşirelik, Type 2 diabetes risk, FINDRISK, emergency department, nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET ACİL SERVİSTE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN TİP 2 DİYABET RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Alpaslan AÇIKGÖZ Yüksek Lisans Tezi, Hemşirelik Anabilim Dalı İç Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Sema AYTAÇ Haziran 2024, 54 sayfa Bu araştırma, Temmuz-Ağustos 2023 tarihleri arasında bir ilin merkez ilçelerindeki iki hastanede çalışan 180 acil servis hemşiresinin tip 2 diyabet riskini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Veri toplamak için soru formu ve Finlandiya Diyabet Risk Anketi (FINDRISK) kullanılmıştır. Hemşirelerin yaş ortalaması 33.8±7.7 yıl, %59.5'i kadın ve %57.7'si evlidir. Beden kütle indeksi ortalaması 24.4±3.6'dır. Katılımcıların %9.5'inde kronik hastalık bulunmakta ve %68.9'u acilde fast-food ile beslenmektedir. FINDRISK puan ortalaması 6.74±4.09 olup, %58.33'ü düşük, %30.0'ı hafif, %6.11'i orta, %4.44'ü yüksek ve %1.12'si çok yüksek risk altındadır. Kronik hastalığı olan, fiziksel aktivite yapmayan ve ailede diyabet öyküsü olanların FINDRISK puanları daha yüksektir. Yaş, BKİ ve meslekte çalışma süresi ile FINDRISK puanı arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Evli olanlar, aile bireyleriyle yaşayanlar, kronik hastalığı olanlar ve geliri giderinden az olanların FINDRISK puanları daha yüksektir. Acil servis hemşirelerinin tip 2 diyabet açısından riskli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF TYPE 2 DIABETES RISK AMONG NURSES WORKING IN THE EMERGENCY DEPARTMENT Alpaslan AÇIKGÖZ Master's Thesis, Department of Nursing Internal Medicine Nursing Master's Program Thesis Advisor: Asst. Prof. Sema AYTAÇ June 2024, 54 pages This study aimed to determine the risk of type 2 diabetes among 180 emergency department nurses working in two hospitals located in the central districts of a province during July-August 2023. Data collection involved the use of a questionnaire and the Finnish Diabetes Risk Score (FINDRISK). The average age of the nurses was 33.8±7.7 years, with 59.5% being female and 57.7% being married. The average body mass index (BMI) was 24.4±3.6. Among the participants, 9.5% had chronic diseases and 68.9% consumed fast food while working in the emergency department. The average FINDRISK score was 6.74±4.09, with 58.33% having low risk, 30.0% having mild risk, 6.11% having moderate risk, 4.44% having high risk, and 1.12% having very high risk. Higher FINDRISK scores were associated with having chronic diseases, lack of physical activity, and a family history of diabetes. A positive correlation was found between FINDRISK scores and age, BMI, and duration of employment. FINDRISK scores were higher among those who were married, living with family members, had chronic diseases, and had incomes lower than expenses. It was concluded that emergency department nurses are at risk for type 2 diabetes.