Fen eğitiminde oyun temelli astronomi etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarılarına, bilginin kalıcılığına ve girişimcilik becerileri üzerine etkisi
The effect of game-based astronomy activities in science education on the students' academic success, the permanence of knowledge and entrepreneurship skills
  1. Tez No: 882147
  2. Yazar: FEYZA VURGUN TOPÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU EZBERCİ ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21.yy becerileri, astronomi eğitimi, fen eğitimi, girişimcilik becerisi, oyun temelli öğrenme, 21st-century skills, astronomy education, entrepreneurial skills, game-based learning, science education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı fen eğitiminde oyun temelli astronomi etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarılarına, bilginin kalıcılığına ve girişimcilik becerileri üzerine etkisini incelemektir. Bu amaçla çalışmanın deseni karma araştırma yöntemine ait açımlayıcı sıralı karma desen olarak belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemini Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesinde bulunan bir devlet okulundaki 7. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmada nicel veri toplama araçları olarak“Güneş Sistemi ve Ötesi Başarı Testi”ve“Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmanın nitel veri toplama aracını ise yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturmaktadır. Çalışmanın nicel verilerinin analizinde istatistiksel analiz programı kullanılmıştır. Nitel veriler ise içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Çalışmanın nicel bulgularında başarı testinin son-test puanında ve girişimcilik ölçeğinin son-test puanında deney grubu lehine anlamlı fark çıkmıştır. Kalıcılık testi puanlarında deney ve kontrol grubu arasında anlamlı fark çıkmamıştır. Deney ve kontrol grubunda girişimcilik ve başarı testinin ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı fark çıkmıştır. Kontrol grubunun ön-test ve son-test girişimcilik puanları arasında anlamlı fark çıkmamıştır. Nitel bulgularda ise öğrenciler oyun temelli öğrenim sürecinin girişimcilik becerilerini ve sosyal becerilerini geliştirdiğini ifade etmiştir. Bu çalışmanın sonucundan yola çıkarak eğitimcilere derslerinde oyun temelli öğrenme yöntemine daha çok yer vermeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of game-based astronomy activities in science education on students' academic achievements, retention of knowledge, and entrepreneurial skills. For this purpose, the study design was determined as an explanatory sequential mixed design belonging to the mixed research method. The sample of the study consists of 7th-grade students from a public school in the Afşin district of Kahramanmaraş province. As quantitative data collection tools,“The Solar System and Beyond Achievement Test”and“The Entrepreneurship Scale for Middle School Students”were used. The qualitative data collection tool was a semi-structured interview form. Statistical analysis software was used to analyze the quantitative data of the study. Qualitative data were analyzed using content analysis. The quantitative findings of the study showed a significant difference in favor of the experimental group in the post-test scores of the achievement test and the post-test scores of the entrepreneurship scale. There was no significant difference between the experimental and control groups in the retention test scores. In both the experimental and control groups, there was a significant difference in favor of the post-test scores in the pre-test and post-test scores of the achievement test and entrepreneurship. There was no significant difference between the pre-test and post-test entrepreneurship scores of the control group. Qualitative findings indicated that students stated that the game-based learning process improved their entrepreneurial and social skills. Based on the results of this study, it is recommended that educators incorporate more game-based learning methods into their lessons.