Üniversite öğrencilerinde narsisistik kişilik özellikleri, manipülasyon ve flört ilişkisinde psikolojik şiddet
Narcissistic personality traits, manipulation and dating violence among university students
  1. Tez No: 882241
  2. Yazar: FATMA POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: narsisistik kişilik özellikleri, manipülasyon, flört şiddeti, üniversite öğrencileri, narcissistic personality traits, manipulation, dating violence, university students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin narsisistik kişilik özelliklerinin, insan ilişkilerinde manipülasyona başvurma ve flört ilişkisinde psikolojik şiddet uygulama/psikolojik şiddete maruz kalma düzeyleri ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 391 üniversite öğrencisidir. Veri toplama araçları“Kişisel Bilgi Formu”,“Narsisistik Kişilik Envanteri”,“İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği”ve“Çok Boyutlu Duygusal İstismar Ölçeği”dir. Verileri analiz etmek için SPSS 22 kullanılmış; korelasyon analizleri, regresyon analizleri ve t testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda narsisizm ile manipülasyon arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu ve narsisistik kişilik özelliğinin manipülasyonun anlamlı bir yordayıcısı olduğu görülmüştür. Narsisistik kişilik özelliğinin flört ilişkisinde psikolojik şiddet uygulama ve maruz kalma ile ise düşük düzeyde anlamlı ilişkisi olduğu ve narsisistik kişilik özelliğinin flört ilişkisinde psikolojik şiddet uygulamanın anlamlı bir yordayıcısı olduğu bulunmuştur. Ayrıca narsisistik kişilik özelliği ve manipülasyona ilişkin puan ortalamalarının erkeklerde, flört ilişkisinde psikolojik şiddet uygulama puan ortalamasının ise kadınlarda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Flört ilişkisinde psikolojik şiddete maruz kalmada ise cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between narcissistic personality traits of university students, and their levels of resorting to manipulation in human relations and perpetrating or being exposed to psychological violence in dating relationships was examined. The sample study group of the research consisted of 391 university students. The data collection tools of the study are“Personal Information Form”,“Narcissistic Personality Inventory”,“Manipulation in Human Relations Scale”and“Multidimensional Emotional Abuse Scale”. SPSS 22 program was used to analyze the data; correlation analyses, regression analyses and t-test were performed. As a result of the study, it was seen that there was a moderately significant relationship between narcissism and manipulation, and that the narcissistic personality trait was a significant predictor of manipulation. Also, it was found that narcissistic personality trait had a low-level significant relationship with perpetrating and being exposed to psychological violence a dating relationship, and that the narcissistic personality trait was a significant predictor of perpetrating psychological violence in dating relationships. In addition, it was found that the mean scores for narcissistic personality traits and manipulation were significantly higher in men, whereas the mean scores for perpetrating psychological violence in dating relationships were significantly higher in women. No significant difference was observed between gender in exposure to psychological violence in dating relationships.