Uzman öğretmenlik eğitim programının türkçe öğretmenlerinin görüşlerine göre mesleki gelişime katkısı
The contribution of the expert teaching training program to professional development according to the opinions of turkish teachers
  1. Tez No: 882264
  2. Yazar: TUĞBA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN MORALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kariyer basamakları, mesleki gelişim, Öğretmenlik Meslek Kanunu, Türkçe öğretmenleri, uzman öğretmenlik eğitim programı, career stages, professional development, Teacher Proffession Law, Turkish language teachers, specialist teacher training program
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK), 14 Şubat 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve öğretmenlerin birtakım haklarını düzenleyen bir kanundur. Bu kanun kapsamında öğretmenlerin temel olarak atama ve kariyer basamakları, özelinde mesleki gelişimleri ele alınmaktadır. İlk defa 2022 yılında uzman ve başöğretmenlik sınavı için bir eğitim programı planlanmış ve sınava girmek isteyen öğretmenlere bu eğitim programını tamamlamaları şartı konulmuştur. Güncelliğini koruyan ve birçok tartışmaya neden olan ÖMK ile ilgili araştırmalar yapılmış ancak yapılan çalışmaların çoğunlukla 2006 yılında ilk defa uygulanan uzman ve başöğretmenlik sınavına yönelik olduğu görülmüştür. Kanunda yapılan değişiklikle uygulanmaya başlanan uzman ve başöğretmenlik eğitim programının yeni bir eğitim programı olması sebebiyle bu konudaki çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu araştırma eğitim programının içeriğinin Türkçe öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda mesleki gelişime katkılarını ortaya koymayı amaçlamıştır. Nitel bir araştırma olan bu çalışma, Kayseri il merkezine bağlı resmî ortaokullarda görev yapan 30 Türkçe öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerini toplamak için görüşme formu uygulanmıştır. Veriler tematik analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda; öğretmenlikte uzman olmada en önemli kriterin alan ve pedagojik formasyon bilgisi olduğu, ÖMK'nin güncellenmesi gerektiği, uzman öğretmenlik eğitim programının zamanlamasının ve konu dağılımlarının olumlu ancak uzaktan yapılmasının olumsuz karşılandığı, alan sorularının eğitim programına eklenmesi gerektiği ve Türkçe öğretmenlerinin mesleki gelişimlerine uzman öğretmenlik eğitim programının kısmen katkı sağladığı tespit edilmiştir. Meslek kanunu çıkarılması eğitim camiası içerisinde genel olarak olumlu karşılanmış ancak sürecin işleyişine yönelik eksiklikler ve olumsuz eleştiriler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Teaching Profession Law (TPL) is a law that came into force after being published in the Official Gazette on February 14, 2022 and regulates some of the rights of teachers. Within the scope of this law, the appointment and career stages of teachers, and specifically their professional development, are addressed. For the first time, a training program was planned for the specialist and head teacher exam in 2022, and teachers who wanted to take the exam were required to complete this training program. Research has been done on TPL, which remains up-to-date and causes many discussions, but it has been seen that the studies are mostly focused on the specialist and head teacher exam, which was applied for the first time in 2006. Since the specialist and head teacher training program, which started to be implemented with the amendment made in the law, is a new training program, the number of studies on this subject is limited. This research aimed to reveal the contributions of the content of the training program to professional development in line with the opinions of Turkish language teachers. This study, which is a qualitative research, was conducted with 30 Turkish language teachers working in public secondary schools in Kayseri city center. An interview form was applied to collect research data. Data were analyzed through thematic analysis. As a result of the research; The most important criterion in becoming an expert in teaching is knowledge of the field and pedagogical formation, the TPL should be updated, the timing and subject distribution of the specialist teacher training program is considered positive, but the distance delivery is considered negative, field questions should be added to the training program, and the professional development of Turkish language teachers is partially supported by the specialist teacher training program. has been found to contribute. The enactment of the vocational law was generally welcomed positively within the education community, but deficiencies and negative criticisms regarding the functioning of the process were identified.