Ortaöğretim İngilizce öğretmenlerine yönelik öğrenme desteği programının geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
Designing and evaluating the scaffolding program for secondary school English teachers
  1. Tez No: 585913
  2. Yazar: MUHSİNE TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BIKMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Desteği, Öğrenme Desteği Programı, Tanı Koyma, Amaç Belirleme, Yöntem Seçme, Scaffolding, Scaffolding Program (SP), Diagnose, Scaffolding Intention, Scaffolding Mean
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim İngilizce öğretmenlerinin öğrenme desteğine (scaffolding) yönelik eğitim ihtiyaçlarını belirlemek ve Öğrenme Desteği Programını hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmektir. Öğrenme desteği, öğrencinin yardım almadan başaramayacağı bir görevi yerine getirebilmesi için ondan daha yetkin bir kişi tarafından desteklenmesini ifade etmek için kullanılan sosyal yapılandırmacı bir yaklaşımdır. Bu çalışma İngilizce temel dil becerilerinden konuşma ve dinleme becerileri ile öğrenme desteğinin tanı koyma, amaç belirleme ve yöntem seçme aşamaları ile sınırlandırılmıştır. Eşzamanlı dönüşümsel karma deseninde tasarlanan araştırmanın farklı aşamalarında üç ayrı çalışma grubu ile çalışmalar yürütülmüştür. Araştırmada analitik program geliştirme yaklaşımı benimsenmiştir. Bu kapsamda ilk olarak ilgili alanyazın incelenmiş, İngilizce öğretmenlerinin öğrenme desteğine ilişkin sahip olması beklenen bilgi-becerilere ait bir çerçeve oluşturulmuş ve öğretmenlerin mevcut bilgi ve becerileri tespit edilerek öğrenme desteğine ilişkin eğitim ihtiyaçları belirlenmiştir. İkinci aşamada Öğrenme Desteği Programı hazırlanmış ve programın boyutları arasındaki tutarlılık incelenmiştir. Son aşamada ise program, öğretmen adaylarına uygulanarak öğrenme desteğine ilişkin bilgi ve becerilerini geliştirmeye katkısı test edilmiştir. Sonuçlar, öğretmenlerin yarısının, öğrenci sorununa tanı koymadan müdahale aşamasına geçtiğini, öğrenci sorununu tanılayan öğretmenlerin çoğunluğunun ise ayrıntılı ve net tanı koyduğunu, öğretmenlerin yöntem seçme aşamasında diğer aşamalara göre daha başarılı olduklarını, amaç belirleme aşamasında başarının bir miktar düştüğünü, en düşük puan ortalamalarının ise tanı koyma aşamasında ortaya çıktığını göstermiştir. Araştırmaya katılan ortaöğretim İngilizce öğretmenlerinin öğrenme desteğinin tanı koyma ve amaç belirleme aşamalarına dönük eğitim ihtiyaçları bulunduğu sonucuna ulaşılmış; sonuçlar programın hazırlanmasında dikkate alınmıştır. Tasarlanan Öğrenme Desteği Programına ilişkin uzman görüşleri ve yapılan düzenlemeler doğrultusunda program taslağının genel amacı ve kazanımları, içeriği, öğretme-öğrenme yaşantıları ve ölçme değerlendirme boyutlarının birbirleri ile tutarlı olduğu görülmüştür. Programa katılan dört öğretmen adayının programdan sonra öğrenme desteği puanlarında yükselme olduğu, son test puanlarında en yüksek artışın tanı koyma aşamasında gerçekleştiği, öğretmen adaylarının seçtikleri öğrenme desteğinin gerekçesini daha net açıklayabildikleri, en çok yön tayin etme amacı taşıdıkları ve teşvik etme yöntemini seçtikleri görülmüştür. Program uygulama sürecinde öğretmen adaylarının doldurdukları günlüklerinde, programa ilişkin olumlu görüş sundukları ve öğrenme desteğini sınıfta nasıl kullanabileceklerine ilişkin fikirler ortaya koydukları görülmüştür. Öğretmenlik uygulama derslerinde öğretmen adaylarının öğrenme desteğine başvurmaya çalıştıkları gözlemlenmiştir. Araştırma kapsamında hazırlanan program ve araçlar farklı branşlara uyarlanabilir ve yeni araştırmalar ile test edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the educational needs of secondary school English teachers in terms of scaffolding and to develop, implement and evaluate the Scaffolding Program. Scaffolding is a socio-constructivist strategy where a more knowledgeable person guides the learner while performing a task that the learner would never accomplish without the help. The research is limited with speaking and listening basic language skills and diagnosis, intention and mean steps of scaffolding. To achieve the purpose of the study, concurrent mixed method design was applied and three different working groups were studied at different stages of the study. Analytical program development approach was adopted in the research. In this context, first an in-depth analysis of the related literature was conducted and a framework has been established for the knowledge and skills that English teachers are expected to have about scaffolding. Then teachers' knowledge and skills were identified and their training needs related to scaffolding have been determined. In the second stage, the Scaffolding Program was prepared and the consistency between the dimensions of the program was examined. In the last stage, the program was implemented and its contribution to develop knowledge and skill related to scaffolding on prospective teachers was tested. Findings of the research revealed that half of the teachers switched to the intervention step without diagnosing students' need, the majority of teachers who diagnosed student need made a detailed and clear diagnosis, teachers were more successful in the mean selection step, the success rate in the intention step was slightly lower and the lowest average score was obtained at the diagnosis step. Although the findings revealed that English teachers who participated in the research use some scaffolding strategies, it can be concluded that they still have educational needs in terms of diagnose and intention steps of scaffolding; results were used in the development of the program. In line with the expert opinions and arrangements regarding the designed Scaffolding Program, it was seen that the overall objective and outcomes, the content, the teaching-learning experiences and the assessment/evaluation dimensions of the program were consistent with each other. The findings indicate that prospective teachers participating in the Scaffolding Program had an increase in their scaffolding scores after the program, the highest increase in the post-test scores occurred at the diagnosis step, they were able to explain the intention and mean more clearly, their intention for scaffolding was mostly for direction maintenance and the means they proposed most were prompting. In the diaries filled out by the prospective teachers during the program implementation process, they presented positive opinions about the program and put forward ideas about how they could use scaffolding in their classes. Class observation results showed that prospective teachers tried to use scaffolding in their classes. Scaffolding Programs and the tools prepared within the scope of this research can be adapted to different subjects and tested via new researches.