An investigation of 7th and 8th grade English coursebooks used in Uzbek and Turkish lower secondary schools in terms of cultural content
Özbek ve Türk ortaokullarında kullanılan 7. ve 8. sınıf İngilizce ders kitaplarının kültürel içerik bakımından incelenmesi
- Tez No: 882333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürel içerik, Kültürel ögeler, Betimsel içerik analizi, İngilizce ders kitabı, Karma yöntem, Cultural content, Cultural elements, Descriptive content analysis, ELT textbooks, Mixed method
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüz dünyasında yabancı dil öğrenmek, her türden uzman için mesleki eğitimin önemli bir parçası haline gelmiştir. Ancak dil öğrenimi, kültürel öğrenmeden ayrılamaz. Yabancı bir dil öğrenmek, onun kültürünü de öğrenmek anlamına gelir. Dolayısıyla bu tez çalışması Özbekistan ve Türkiye'deki ortaokullarda kullanılan 7. ve 8. sınıf düzeylerindeki İngilizce ders kitaplarının kültürel içeriğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, söz konusu ders kitaplarındaki kültürel ögelerin niteliğini, çeşitliliğini ve öğrencilere sunulan kültürel perspektifleri incelemeyi hedeflemektedir. Kültürel içerikler, metinler, görseller, etkinlikler ve diğer materyaller aracılığıyla incelenmiş ve karşılaştırmalı bir analizle değerlendirilmiştir. Benzerlikler ve farklılıklar belirlenip, kültürel açıdan hangi unsurların vurgulandığı üzerinde odaklanılmıştır. Bu çalışma, eğitim materyallerinin kültürel zenginlik ve anlayışı teşvik etmedeki rolünü daha iyi anlamaya yönelik bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu araştırma kapsamında, Özbekistan ve Türkiye'den sırasıyla iki lise İngilizce ders kitabı seçilmiştir. Özbekistan için devlet okullarında kullanılan Teens' English 7 ve Teens' English 8 kitaplarıdır. Türk kitaplar ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan Let's learn English 7 ve Mastermind 8 kitaplarıdır. Bu çalışma hem nicel hem de nitel içerik analizi kullanarak karma yöntemler yaklaşımını benimsemektedir. Nitel olarak, iki ders kitabının, kültürel unsurları içerip içermediği açısından derinlemesine bir açıklama yapmak amacıyla betimsel içerik analizi yapılmıştır. Nicel veri olarak Özbek ve Türk ortаokullаrında okutulan 7. ve 8. sınıf İngilizce ders kitapları arasında kültürel içerik açısından аnlamlı bir fаrkın var olup olmadığını belirlemek için SPSS istatistiksel analiz kullanılmıştır. Bulgular, tüm kitapların kültürel içerik içerdiğini, Özbekçe ders kitaplarında kültürel öğelerin daha fazla olduğunu göstermektedir. Nicel veri analizi sonuçları, kültürel öğelerin temsilinde 7. sınıf ders kitapları arasında anlamlı bir fark olmadığını, 8. sınıf ders kitapları arasında ise anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Learning a foreign language has become a crucial component in the current world. It is impossible to acquire a language without also knowing about its culture. Because studying a foreign language also entails studying that language's culture. Consequently, the purpose of this thesis is to evaluate the cultural content of English textbooks for grades 7 and 8 that are used in lower secondary schools in Turkiye and Uzbekistan. Within the scope of this research, two high school English textbooks were selected from Uzbekistan and Turkiye respectively. For Uzbekistan, they are Teens' English 7 and Teens' English 8 used in public schools. The Turkish books are Let's learn English 7 and Mastermind 8 published by the Ministry of National Education (MoNE). Through the investigation of texts, images, activities, and other items, cultural content was assessed through comparison analysis. Similarities and differences are identified and the focus is on which elements are culturally emphasized. The study adopts a mixed methods approach using both quantitative and qualitative content analysis. Qualitatively, descriptive content analysis was used to provide an in-depth description of the two textbooks in terms of whether they contain cultural elements. In addition, for quantitative data, the SPSS statistical analysis tool was used to determine whether there was a significant difference in cultural content between the 7th and 8th grade English textbooks in Uzbek and Turkish lower secondary schools. The results indicate that cultural content is present in all textbooks, with a greater concentration of cultural features in Uzbek textbooks. The results of the quantitative data analysis show that there is no significant difference between the 7th grade textbooks in the representation of cultural elements, while there is a significant difference between the 8th grade textbooks.