Başlangıç seviyesi keman eğitiminde kullanılan keman metotlarının incelenmesi
Examination of violin methods used in beginner violin education
- Tez No: 882362
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman Eğitimi, Başlangıç Keman Metodu, müzikal analiz, Violin education, Beginner Violin Method, musical analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de başlangıç seviyesi keman eğitiminde kullanılan keman metotlarının içerik bakımından çeşitli başlıklar altında incelenmesini amaçlamıştır. Keman literatürüne katkı sağlamak amacıyla yazılan bu tez, yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan elde edilmiş verilerle incelenmiştir. Tarama modelindeki bu çalışma betimsel bir yöntem izlenerek kaleme alınmıştır. Araştırmanın verileri ise doküman analizi yöntemi ile bilimsel ve akademik bir yazıya dökülmüştür. Araştırmanın örneklemi ulaşılabilen 29 keman metodu ile sınırlandırılmıştır. Araştırma verilerinin analizi ise tablolar oluşturmak suretiyle kitaplardaki verilerin çeşitli kategorilere göre tablolara aktarılmasıyla gerçekleştirilmiştir ve müzikal analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda çalışmanın örneklemini oluşturan 29 adet başlangıç seviyesi keman eğitimi kitabının 23'ünün kolay seviyede olduğu, 5'inin orta seviyede olduğu ve 1'inin ise zor seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca incelenen kitapların 6'sının 4-14 yaş aralığına, 14'ünün 15-64 yaş aralığına ve 2'sinin ise 4-6 yaş aralığına uygun eğitim içeriği bulundurduğu ve 4-14 yaş aralığı ile 15-64 yaş aralığına aynı anda hitap eden 7 adet kitabın mevcut olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the violin methods used in beginner level violin education in Turkey under various headings in terms of content. This thesis, written to contribute to the violin literature, was examined with data obtained from domestic and foreign sources. This study in the survey model was written following a descriptive method. The data of the research were put into a scientific and academic writing using the document analysis method. The sample of the research was limited to 29 violin methods that were accessible. The analysis of the research data was carried out by transferring the data in the books to the tables according to various categories by creating tables and musical analyzes were made. As a result of the research, it was concluded that 23 of the 29 beginner level violin education books that constituted the sample of the study were at an easy level, 5 were at an intermediate level and 1 was at a difficult level. In addition, 6 of the books examined contain educational content suitable for the 4-14 age range, 14 for the 15-64 age range, and 2 for the 4-6 age range, and appeal to the 4-14 age range and the 15-64 age range at the same time. It was seen that there were 7 books available.