Keman eğitiminde kullanılan Türk müziği repertuvarına dayalı metot ve kitapların incelenmesi
Analysis of methods and books based on Turkish music repertoire used in violin education
- Tez No: 882363
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ÇİFTCİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Müzik, Music
 - Anahtar Kelimeler: Keman Eğitimi, Keman Metotları, Türk Müziği, Türk Müziği Keman Metotları, Violin Training, Violin Methods, Turkish Music, Turkish Music Violin Methods
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İnönü Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de keman eğitiminde kullanılan Türk müziği repertuvarına dayalı metot ve albüm kitaplarının içerik bakımından, çeşitli başlıklar altında incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelindeki betimsel araştırmada; konuya ilişkin metot ve kitaplarda yer alan dizi, etüt ve eserler, müziksel öğeler bakımından analiz edilmiştir. Bu kapsamda araştırmanın verileri doküman analizi yöntemi ile elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini ilgili literatürde yer alan, kitap basımı formunda yayımlanmış olan ve ulaşılabilen 27 adet keman metodu ve albüm kitabı oluşturmaktadır. Araştırmadaki verilerin analizi sürecinde veri toplama aracı olarak bir analiz formu oluşturulmuştur. Metotlar ve albüm kitaplarında yer alan eserler bu analiz formuna göre çeşitli kriterler göz önüne alınarak türlerine göre gruplandırılmıştır. Elde edilen bulgular, frekans ve yüzdeler belirlenerek tablo ve grafiklerle sunulmuştur. Araştırma sonucunda; Türk Keman Literatüründe Türk Müziği repertuvarına dayalı metot ve albüm kitaplarının nicel olarak az sayıda olduğu ve bu alanda yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the methods and album books based on the Turkish music repertoire used in violin education in Turkey, under various titles in terms of content. In the descriptive research which is in the scanning model; the series, etudes and works in the method and books on the subject were analyzed in terms of musical elements. In this context, the data of the research were obtained by document analysis method. The sample of the research consists of 27 violin methods and album books that are available in the related literature, published in the form of book printing. An analysis form was created as a data collection tool during the analysis of the data in the research. Methods and the works in the album books were grouped according to their genres, considering various criteria, according to this analysis form. The obtained findings were presented in tables and graphics by determining the frequencies and percentages. As a result of the research, it has been concluded that the number of methods and album books based on the Turkish Violin Literature is quantitatively few and that new studies are needed in this area.