Kırıkhan (Hatay) Büyükşehir ilçesinin eğitim coğrafyası
Educational geography of Kırıkhan (Hatay) metropalitan district
  1. Tez No: 699084
  2. Yazar: MEHMET AKİF ÇETE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HULUSİ KARAGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Nüfus, Coğrafya, Okullaşma, Eğitim Coğrafyası, Education, Population, Geography, Schooling, Educational Geography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Dünyada yaşayan ve yaşam mücadelesi veren toplumların, tarih sahnesinden yok olmamaları ve varlıklarını sürekli olarak devam ettirebilmeleri, her şeyden önce o toplumdaki nüfusun çoğunluğu ve kalitesi başta olmak üzere, nüfusun yapısına bağlıdır. Nüfus miktarı, dünya milletleri arasında sürekli olan ve hala devam eden amansız bir yaşam mücadelesinde küçümsenmeyecek bir öneme sahiptir. Bundan dolayı ülkemizin nüfusu ile ilgili çeşitli konuları; nüfusun gelişmesi, nüfusun alansal dağılışı, nüfus hareketleri, nüfusun yaş ve cinsiyete göre dağılımı, kır ve şehir nüfusu, eğitim durumu gibi hususları incelemek büyük önem arz eder (Koday, 2005: 150). Teknoloji ve uzay çağına geldiğimiz şu dönemde ülkelerin gelişmesindeki en önemli etmen, hiç şüphesiz çok iyi yetiştirilmiş ve eğitilmiş insandır. Teknoloji ve uzay çağındaki yüzyılda kendi alanlarında yeterli bilgiye sahip olmayan kendisini her zaman yenilemeyen insanlar ne kendilerine ne de kendi ülkelerinin kalkınmalarına asla yardımcı olamazlar. Bilginin sürekli değiştiği, ilimin, bilimin ve teknolojinin sürekli olarak geliştiği bu dönemde, bireyler yeni gelişmeleri sürekli takip edip o bilgiler ışığında aynı zamanda kendi kültürel değerlerine sahip çıkarsa ülkesinin varlığını birliğini muhafaza edebilir. Eğitim düzeyi ile kalitesi toplumların gelişmemiş, az gelişmiş ve gelişmiş olmasında, kullanılan en önemli ayırt edici kıstaslardır. Bu sebeple, yeryüzünün bütününde veya herhangi bir bölümünde eğitimdeki düzey ve kalitenin artırılmasıyla ilgili hizmetlerin coğrafi dağılımı ve analizi ekonomik coğrafyanın, bu alt yapıya göre nüfusla ilişkili olarak ortaya çıkan seviye ve kalitenin alansal dağılımı ve analizi ise sosyal coğrafyanın konusunu oluşturmaktadır. Gerçekten coğrafi faktörler ile eğitim seviyesi ve eğitimin dağılımı oldukça ilişkili bir durumdur. Bu çalışmada Kırıkhan ilçesi ve köylerinde örgün eğitim kademelerindeki okul, derslik, öğretmen sayıları, okuryazarlık durumu ve okullaşma oranları eğitim coğrafyası bakımından incelenmiş, il ve ülke geneliyle karşılaştırmalar yapılmıştır. Böylece çalışmanın amaçlarından birini oluşturan Kırıkhan ilçesinin eğitim açısından ülke içerisindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, Kırıkhan ilçesinin fiziki ve beşerî çevre özelliklerinin eğitim üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini ortaya koyarak, eğitim sorunlarına akılcı çözümler bulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, Kırıkhan'ın eğitim sorunlarının ne olduğunu görmek ve bu problemlere bir çözümün başlangıcı olması temennisiyle hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this era when we experience the age of technology and space, the most vital factor in the development of countries is undoubtedly well-trained and educated people. People who do not always have sufficient knowledge in their fields can never help themselves or the development of their own countries in this century of technology and space age. In this period when the knowledge, science and technology is constantly changing, if individuals follow new developments and also protect their own cultural values in the light of that information, they can preserve the existence and the unity of their country. Education level and quality are the most important distinguishing criteria used in the underdeveloped, underdeveloped and developed societies. For this reason, the geographical distribution and analysis of services related to increasing the level and quality in education in the whole or any part of the world constitute the economic geography whereas the spatial distribution and analysis of the level and quality that arise in relation to the population according to this infrastructure constitutes the social geoghraphy. Indeed, the geographical conditions, the level of education and the distribution of education are associated with one another. The number of schools, classrooms, teachers at formal education levels, literacy status and schooling rates in Kırıkhan district and its villages were analyzed in terms of educational geography in this study, and comparisons were made with the city and country in general. Thus, it was tried to determine the place of Kırıkhan district, which is one of the aims of the study. Furthermore, it has been tried to find rational solutions to educational problems by revealing the positive and negative effects of the physical and human environmental characteristics of Kırıkhan district on education. As a result, this study has been prepared with the wish to see what the education problems of Kırıkhan are and to be the beginning of a solution to these problems.