Pediatri hemşirelerinin pasif sigara içiciliğinin çocuk sağlığınaetkilerı konusundaki bilgilerinin ve üçüncü el sigara dumanıhakkındaki farkındalık düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge of pediatric nurses on theeffects of second-hand smoking on child health and theirawareness level about third-hand cigarette smoke
  1. Tez No: 882417
  2. Yazar: AISHA TALAPOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pasif sigara içiciliği, Pediatri hemşireleri, Üçüncü el sigara dumanı, Passive smoking, Pediatric nurses, Third-hand cigarette smoke
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Pasif içicilik, genellikle anne ve/veya babaların neden olduğu, aktif sigara içimi kadar ciddi bir sorun olarak kabul edilen, çocuk sağlığını olumsuz etkileyen ve tüm dünyada sık karşılaşılan bir durumdur. Çalışma, pediatri hemşirelerinin pasif sigara içiciliğinin çocuk sağlığına etkileri konusundaki bilgilerinin ve üçüncü el sigara dumanı hakkındaki farkındalık düzeyinin değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Araştırma Şubat 2024 tarihinde çevrimiçi araştırma yöntemi ile yapılmıştır. Kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılan ve örneklem seçim kriterlerine uyan, Türkiye'de görev yapan 78 pediatri hemşiresi araştırma örneklemini oluşturdu. Veri toplanmasında Anket ve Üçüncü El Sigara Dumanı Hakkında Farkındalık Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde SPSS 27.0 programı kullanılmış ve çalışma %95 güven düzeyinde yürütülmüştür. Elde edilen verilere göre, araştırmaya katılan pediatri hemşirelerinin pasif içiciliğinin KOAH, astım, pnömoni gibi hastalıklarının üzerindeki bilgilere hâkim oldukları, ancak pasif içiciliğin ani bebek ölümüne, tip 2 diyabet riskini artırabileceğine, çocukta büyüme gecikmesine, otitis media, vb. sorunlara yol açabileceği konusunda bilgi seviyesi yeterli değildi. Pediatri hemşirelerinin Üçüncü El Sigara Dumanı Hakkında Farkındalık düzeyinin orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Cronbach alfa değerleri Sağlık Etkileri faktörüne ait (0.92), Çevrede Kalıcılık faktörüne ait (0.85) ve Ölçeğin bütününe ait (0,94) olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Passive smoking, usually caused by mothers and/or fathers, is considered as a serious problem as active smoking, negatively affects children's health, and is a common condition all over the world. The study was planned to evaluate the knowledge of pediatric nurses about the effects of passive smoking on children's health and their level of awareness about third-hand cigarette smoke. The research was conducted using the online research method in February 2024. The sample consisted of 78 pediatric nurses working in Turkey, who were reached by easy sampling method and met the sample selection criteria. Questionnaire and Third Hand Smoke Awareness Scale were used to collect data. SPSS 27.0 program was used to analyze the data and the study was conducted at a 95% confidence level. Questionnaire and Third Hand Smoke Awareness Scale were used to collect data. SPSS 27.0 program was used to analyze the data and the study was conducted at a 95% confidence level. According to the data obtained, the pediatric nurses who participated in the study had knowledge about the diseases caused by secondhand smoke such as COPD, asthma, pneumonia, but they did not acknowledge that secondhand smoke could cause sudden infant death, growth delay in the children, otitis media, etc and increase the risk of developing type 2 diabetes. It was determined that the level of awareness of pediatric nurses about Third Hand Smoke was at a medium level. Cronbach's alpha values were determined as (0.92) for the Health Effects factor, (0.85) for the Permanence in the Environment factor and (0.94) for the whole Scale.