İntihar düşüncesi veya davranışı olan ergenlerin içe yönelim belirtileri, çocukluk çağı travmaları ve ruhsal dayanıklılıklarının araştırılması
Investigation of internal orientation symptoms, childhood traumas and psychological resilience of adolescents with suicidal ideation or behavior
  1. Tez No: 882478
  2. Yazar: DENİZ BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAMLA EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: intihar düşüncesi, intihar girişimi, içe yönelim belirtileri, çocukluk çağı travma, psikolojik dayanıklılık, suicidal ideation, suicide attempt, internalizing symptoms, chilhood trauma, psychological resilience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çalışmamızın amacı intihar düşüncesi veya girişimi olan ergenlerin içe yönelim belirtileri, çocukluk çağı travmaları, psikolojik dayanıklıklarını sağlıklı gençlerle karşılaştırarak fark olup olmadığını değerlendirmektir. Bu amaçla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Psikiyatri Anabilim dalına Ocak 2023- Ocak 2024 tarihleri arasında başvuran olgu grubu olarak intihar düşüncesi veya girişimi olan 37 ergen, kontrol grubu olarak ise herhangi bir psikiyatrik bozukluğu karşılamayan intihar düşüncesi veya girişimi olmayan 40 ergen çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam 37 olgu ve 40 kontrol grubu oluşturulmuştur. İlk olarak K-SADS görüşmesi yapılmış olup katılımcıların DSM-5'e uygun tanıları not edilmiştir. İkinci olarak katılımcılar tarafından Sosyodemografik Veri Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Soru Listesi, Çocukluk Çağı Depresyon Ölçeği, Çocukluk Çağı Anksiyete Bozukluklarını Tarama Ölçeği, Ergen Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği doldurulmuştur. Çalışmamızda intihar düşüncesi veya girişimi olan ergenlerin çocukluk çağı travmaları, içe yönelim belirtileri, psikolojik dayanıklılıkları sağlıklı kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu verisi saptanmıştır. Sonuç olarak intihar düşüncesi veya girişimi olan ergenlerde içe yönelimin artması, çocukluk çağı travmalarını yaşamış olması ve psikolojik dayanıklılığın düşük olması intihar için risk faktörü olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to evaluate the internalizing symptoms, childhood traumas and psychological resilience of adolescents with suicidal ideation or behavior in comparison with healthy adolescents. For this purpose, 37 adolescents with suicidal ideation or attempt as case group and 40 adolescents without suicidal ideation or attempt who did not meet any psychiatric disorder as control group who were admitted to Eskişehir Osmangazi University, Department of Child Psychiatry between January 2023 and January 2024 were included in the study. A total of 37 case and 40 control groups were formed. First, the K-SADS interview was conducted and the DSM-5 diagnoses of the participants were noted. Secondly, Sociodemographic Data Form, Childhood Trauma Questionnaire, Childhood Depression Scale, Childhood Anxiety Disorders Screening Scale, and Adolescent Psychological Resilience Scale were completed by the participants. In our study, childhood traumas and internalizing symptoms of adolescents with suicidal ideation or attempt were found to be higher and psychological resilience was found to be lower in adolescents with suicidal ideation or attempt compared to healthy control group. In conclusion, increased internalizing, presence of childhood traumas and low psychological resilience were found to be risk factors for suicide in adolescents with suicidal ideation or attempt.