Türkiye'de ArGe, inovasyon ve patent: Seçilmiş OECD ülkeleri ile karşılaştırmalı bir inceleme
R&D, innovation and patent in Turkey: A comparative study with selected OECD countries
- Tez No: 882530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERGÜL ÖZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ar-Ge, Ar-Ge Destek ve Hibeleri, İnovasyon, Patent, 5746 ve 4691 Sayılı Kanunlar, Innovation, Laws No. 5746 and 4691, Patent, R&D, R&D Support and Grants
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde istihdamın, üretimin, yatırımın, ihracatın artmasında ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasında Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri önemli etkilere sahiptir. Bu çalışmada Türkiye'deki Ar-Ge, inovasyon ve patent faaliyetlerinin hem mevcut durumunun hem de geçmişten günümüze nasıl bir seyir izlediğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle Türkiye'nin Ar-Ge, inovasyon ve patent göstergeleri incelenmiştir. İnceleme yapılırken 2021 yılında Ar-Ge harcamalarının GSYİH'ye oranının en yüksek olduğu ilk beş OECD ülkesi ile karşılaştırma yapılmıştır. Türkiye'de Ar-Ge harcamalarının GSYİH'ye oranı bu ülkelere göre oldukça düşük seviyededir. Bu nedenle Türkiye'de Ar-Ge, inovasyon ve patent faaliyetlerini geliştirmesine ihtiyaç olduğu ifade edilebilir. Çalışmada Ar-Ge, inovasyon ve patent faaliyetlerine yönelik teşvikler ve bu doğrultuda uygulanan politikalar incelenmiştir. Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyona yönelik desteklerini zaman içinde sürekli arttırdığı görülmüş olsa da bu desteklerin kapsam ve hacminin daha fazla genişletilmesi gerektiği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Today, R&D and innovation activities have important effects on increasing employment, production, investment, exports and ensuring sustainable growth. This study aims to reveal both the current status of R&D, innovation and patent activities in Turkiye and how they have changed from past to present. For this purpose, Turkiye's R&D, innovation and patent indicators were examined first. During the review, a comparison was made with the top five OECD countries with the highest ratio of R&D expenditures to GDP in 2021. In Turkiye, the ratio of R&D expenditures to GDP is quite low compared to these countries. There is a need to improve R & D, innovation and patent activities in Turkiye. In the study, incentives and policies implemented for R&D, innovation and patent activities were examined. Although it has been observed that Turkiye has continuously increased its supports for R&D and innovation over time, the scope and volume of these supports need to be expanded further.