Cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin basınç ülseribilgi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of pressure ulcer knowledge levels of nurses working in surgical units
  1. Tez No: 882539
  2. Yazar: EMRAH KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç ülseri, Cerrahi Birimler, Hemşire, Nurse, Pressure ulcer, Surgical Unit
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma bir üniversite hastanesinin cerrahi birimlerinde çalışan hemşirelerin basınç yaralanması bilgi düzeylerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini bir üniversite hastanesinin cerrahi birimlerinde çalışan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 160 hemşire oluşturdu. Veriler“Kişisel Bilgi Formu ve Basınç Ülseri Bilgi Düzeyi Değerlendirme Aracı 2.0- Güncellenmiş Versiyon (PUKAT 2.0-T)”ölçeğinden oluşan anket formu ile toplandı. Araştırma %75,6'sı (n=121) kadın, %24,4'ü (n=39) erkek, Katılımcıların %15'inin (n=24) 25 yaş ve altı, %24,4'ünün (n=39) 25-29 yaş arası, %25'inin (n=40) 30-34 yaş arası, %16,9'unun (n=27) 35-39 yaş arası, %10,6'sının (n=17) 40-44 yaş arası, %8,1'inin (n=13) 45 yaş ve üzeri olduğu, 53,1'inin (n=85) evli olduğu, %84,4'ünün (n=135) eğitim durumunun lisans olduğu gözlenmiştir. Hemşirelerin Basınç Ülseri Bilgi Düzeyi Değerlendirme Aracı“Etiyoloji”temasından aldıkları puan ortalaması 41,98±21,15 olarak,“Sınıflandırma ve Gözlem”teması puan ortalaması 56,41±29,97 olarak,“Risk Değerlendirmesi”teması puanlar ortalaması 72,19±33,53 olarak,“Beslenme”teması puan ortalaması 56,25±26,48 olarak,“Basınç Ülserlerinin Önlenmesi”teması puan ortalaması 33,91±20,43 olarak,“Özel Hasta Grupları”teması puan ortalaması 45,63±37,36 olarak ve ölçek toplam puan ortalaması 46,13±16,68 olarak saptanmıştır. Demografik ve mesleki özelliklere göre yapılan analizlerde, kadın hemşirelerin“Sınıflandırma ve Gözlem”ile“Risk Değerlendirmesi”temalarından daha yüksek puan aldıkları; meslekteki çalışma süresi 1-5 yıl arasında olan hemşirelerin“Risk Değerlendirmesi”temasından daha düşük puan aldıkları; haftalık çalışma süresi 40 saat olan hemşirelerin“Etiyoloji”,“Basınç Ülserlerinin Önlenmesi”temaları ve toplam puan ortalamalarında daha yüksek puan aldıkları bulunmuştur. Basınç yaralanmasının önlenmesi eğitimi alan, eğitimi yeterli bulan katılımcıların toplam puan ortalamaları daha yüksek olarak saptanmıştır. Mesleki deneyim, haftalık çalışma süresi, bakım verilen hasta sayısı, eğitim alma ve alınan eğitimi yeterli bulma gibi faktörler hemşirelerin bilgi düzeylerini olumlu yönde etkilemektedir. Eğitim düzeylerin arttırılmasına yönelik eğitim faaliyetleri önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the level of pressure injury knowledge of nurses working in the surgical units of a university hospital. The sample of the study consisted of 160 nurses working in the surgical units of a university hospital who volunteered to participate in the study. The data were collected with a questionnaire consisting of“Personal Information Form and Pressure Ulcer Knowledge Level Assessment Tool 2.0-Updated Version (PDAT 2.0-T)”scale. In the study, 75.6% (n=121) were female, 24.4% (n=39) were male, 15% (n=24) of the participants were 25 years of age or younger, 24.4% (n=39) were 25-29 years of age, 25% (n=40) were 30-34 years of age, 16, It was observed that 9% (n=27) were 35-39 years old, 10.6% (n=17) were 40-44 years old, 8.1% (n=13) were 45 years old and above, 53.1% (n=85) were married, and 84.4% (n=135) had undergraduate education. The mean score of the nurses on the“Etiology”theme of the Pressure Ulcer Knowledge Level Assessment Tool was 41.98±21.15, the mean score on the“Classification and Observation”theme was 56.41±29.97, and the mean score on the“Risk Assessment”theme was 72.19±33, 53,“Nutrition”theme mean score was 56.25±26.48,“Prevention of Pressure Ulcers”theme mean score was 33.91±20.43,“Special Patient Groups”theme mean score was 45.63±37.36 and total scale mean score was 46.13±16.68. In the analyses performed according to demographic and occupational characteristics, it was found that female nurses scored higher in“Classification and Observation”and“Risk Assessment”themes; nurses with a working period of 1-5 years scored lower in“Risk Assessment”theme; nurses with a weekly working period of 40 hours scored higher in“Etiology”,“Prevention of Pressure Ulcers”themes and total mean scores. The total mean scores of the participants who received training on the prevention of pressure ulcers and found the training adequate were found to be higher. Factors such as professional experience, weekly working time, number of patients cared for, receiving training and finding the training adequate positively affect the knowledge levels of nurses. Training activities to increase the level of education are recommended.